ADVERTISEMENT
News

Vaccinul AstraZeneca devine Vaxzevria. O nouă imagine pentru controversatul ser anti-Covid

Autor: Georgiana Dicu | 30.03.2021 | 17:23
Vaccinul AstraZeneca devine Vaxzevria. O nouă imagine pentru controversatul ser anti-Covid
Oamenii de știință au găsit răspunsul. Trombozele produse de vaccinul AstraZeneca, cauzate de o proteină. Studiu Sursa foto: hepta.ro

Vaccinul anti-Covid produs de compania britanico-suedeză AstraZeneca în parteneriat cu Oxford primește un nume și un ambalaj nou. Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a aprobat schimbarea numelui controversatului ser, care ar urma să se numească Vaxzevria.

ADVERTISEMENT

Același vaccin, alt nume și alt ambalaj

EMA a aprobat pe 25 martie schimbarea numelui vaccinului suedezo-britanic AstraZeneca, care ar urma să se numească Vaxzevria. Vaccinul rămâne neschimbat, dar acest nou nume va fi însoțit de un nou ambalaj, scrie Le Point.

Suspendat în mai multe țări de teamă că provoacă cheaguri de sânge, uneori letale, vaccinul AstraZeneca a ieșit cu rezultate bune din studiile clinice de fază III efectuate în Statele Unite.

ADVERTISEMENT

S-a dovedit a fi 79% eficient în prevenirea Covid-19 simptomatic în populația generală și 100% pentru a preveni formele severe ale bolii și spitalizarea.

Are o eficiență de 80% la vârstnici și nu crește riscul formării cheagurilor de sânge, a mai precizat producătorul, în timp ce mai multe țări au renunțat la prescrierea acestuia pentru persoanele în vârstă din cauza lipsei de date despre vârstnici.

ADVERTISEMENT

Încrederea publicului în vaccin a scăzut în ultimele două săptămâni din cauza temerilor privind efectele secundare și a suspendării vaccinării în mai multe țări, potrivit unui sondaj de opinie publică realizat în perioada 12-18 martie.

Germania a anunțat marți, prin intermediul Autorității din domeniul Vaccinurilor, că a înregistrat 31 de cazuri de cheaguri de sânge pe creier după imunizarea cu AstraZeneca. De asemenea, orașul Berlin a anunțat suspendarea imunizării cu acest ser la femeile sub 60 de ani.

ADVERTISEMENT

De asemenea Canada a oprit vaccinarea persoanelor sub 55 de ani cu serul AstraZeneca. Autoritățile din această țară au optat pentru un asemenea demers din cauza îngrijorărilor privind riscul de apariție a cheagurilor de sânge.

Cu toate acestea, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) îl consideră „sigur și eficient”, iar utilizarea vaccinului a fost reluată în mai multe țări.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!