News

Vaccinul AstraZeneca, eficient și împotriva tulpinii britanice a Covid. Anunțul englezilor

05.02.2021 | 19:45
Vaccinul AstraZeneca eficient si impotriva tulpinii britanice a Covid Anuntul englezilor
ADVERTISEMENT

Universitatea Oxford a anunțat că vaccinul AstraZeneca are o „eficiență similară” împotriva tulpinii britanice a SARS-CoV-2, comparativ cu varianta clasică a virusului.

Noua tulpină, mai contagioasă ca varianta originală, a fost depistată deja în zeci de țări, însă vaccinul rămâne eficient împotriva ei.

ADVERTISEMENT

Experții au efectuat teste clinice în perioada 1 octombrie-14 ianuarie în Regatul Unit și au transmis că vaccinul oferă „o protecţie împotriva infecţiilor simptomatice similare, în pofida unei cantităţi mai mici de anticorpi neutralizanţi”.

AstraZeneca anunță că e eficient și împotriva tulpinii britanice a SARS-CoV-2

Vaccinul nu protejează doar împotriva virusului original al pandemiei, ci protejează, de asemenea, de noua variantă B117, care a cauzat o reintensificare a bolii, începând de la sfârşitul lui 2020, în Regatul Unit”, declară profesorul Andrew Pollard, însărcinat cu testarea vaccinului la Oxford, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Referitor la varianta sud-africană sau braziliană, alte mutații periculoase ale SARS-CoV-2, AstraZeneca nu a făcut comentarii.

Tulpina britanică a suferit în ultima perioadă o nouă mutație care o face mai contagioasă și aparent mai periculoasă, însă specialiștii cred că nu e nevoie de un vaccin nou. Cel puțin momentan.

ADVERTISEMENT

Vaccinurile AstraZeneca și Pfizer sunt singurele vaccinuri administrate în prezent în Marea Britanie. 10.5 milioane de oameni au fost vaccinai cu prima doză de vaccin în UK, până în acest moment.

Vaccinul AstraZeneca, cu o eficiență de 70%, a fost aprobat și în Uniunea Europeană și ar fi destinat vaccinării persoanelor sub 55 de ani.

ADVERTISEMENT

Mai multe țări se feresc să administreze vaccinul AstraZeneca persoanelor în vârstă pentru că lipsesc date suficiente referitoare la administrarea acestui vaccin persoanelor peste 65 de ani.

Pentru a face mai eficient vaccinul AstraZeneca, cei de la Oxford au anunțat că vor să colaboreze cu rușii de la Sputnik V și cu cei de la Pfizer pentru a combina serurile, în speranța că vor obține un produs mult mai eficient. Vaccinul Sputnik V are o eficiență de peste 90% împotriva Covid-19.

ADVERTISEMENT
Tags: