News

Vaccinul AstraZeneca, eficient și la bătrâni. Povestea unui fake news: “E sigur la cei peste 65 de ani!”

08.03.2021 | 18:11
Vaccinul AstraZeneca eficient si la batrani Povestea unui fake news E sigur la cei peste 65 de ani
ADVERTISEMENT

Administrarea vaccinului AstraZeneca la bătrânii de peste 65 de ani a fost întârziată din cauza unui fake news, răspândit inclusiv de politicieni, motiv pentru care mai multe țări au dispus inițial ca serul produs de această companie să fie inoculat doar persoanelor mai tinere.

Decizia autorităților române de a începe utilizarea vaccinului AstraZeneca/ Oxford și la bătrâni nu este o premieră, decizii similare luând în ultimele zile și țări ca Germania și Suedia.

ADVERTISEMENT

Temerile inițiale au fost spulberate de studii recente care au confirmat că vaccinul AstraZeneca este la fel de eficient precum cele realizate de Pfizer sau Moderna.

„Ineficiența” AstraZeneca, invocată de Macron pe baza unui fake news

Îndoielile au apărut după ce publicația economică germană Handelsblatt a relatat, pe 25 ianuarie, citând o sursă guvernamentală de la Berlin că „vaccinul AstraZeneca are aparent o eficacitate de numai 8% la persoanele în vârstă”. Știrea a fost amplu preluată, chiar dacă un oficial al companiei a afirmat că procentajul menționat este „complet incorect”.

ADVERTISEMENT

Publicația The BMJ menționează că această controversă a apărut într-un moment în care AstraZeneca era acuzată de către oficiali de la Comisia Europeană că nu respectă calendarul de livrări convenit inițial, iar Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) trebuia să anunțe autorizarea pentru utilizarea serului. Pe 29 februarie EMA a emis autorizarea pentru folosirea la toate grupele de vârstă, o decizie similară luând și Organizația Mondială a Sănătății pe 10 februarie.

AstraZeneca a precizat doar că în stadiul testelor clinice ale serului, majoritatea participanților la studii erau persoane între 18 și 55 de ani. „Eficacitatea vaccinului în grupele de vârstă mai avansată nu poate fi stabilită”, anunța compania când serul a fost pus pe piață.

ADVERTISEMENT

Mai multe țări au decis să nu-l administreze bătrânilor, însă motivul invocat nu a fost lipsa de eficacitate, ci insuficiența datelor la momentul când vaccinul a devenit disponibil. Austria, Danemarca, Germania, Norvegia, Olanda, Polonia, Spania, Suedia au fost printre statele care l-au recomandat doar pentru cei sub 65 de ani, iar Belgia și Italia pentru persoanele sub 55 de ani.

Studiile care au spulberat temerile

Pe de altă parte, Argentina, India, Marea Britanie, Mexic l-au aprobat de la bun început pentru toate grupele de vârstă. „Dovezile actuale nu indică lipsa protecției împotriva Covid-19 la persoanele de peste 65 de ani care primesc vaccinul AstraZeneca. Datele pe care le avem arată că vaccinul produce un răspuns imun puternic la cei peste 65 de ani și că este sigur”, declara, la începutul lunii trecute, June Raine, director executiv la Agenția de Reglementare a Medicamentelor din Marea Britanie, citată de BBC.

ADVERTISEMENT

Fake news-ul legat de ineficacitatea vaccinului la bătrâni a fost reluat chiar de către președintele Franței, Emmanuel Macron, pe 29 ianuarie, în ziua în care EMA autoriza serul pentru toate grupele de vârstă. Macron spunea că AstraZeneca este „cvasi-ineficient” la bătrâni, iar imediat autoritățile sanitare au anunțat că nu vor folosi acest vaccin la această grupă de vârstă.

De atunci însă, au apărut noi studii care documentează eficiența vaccinului AstraZeneca și la bătrâni. Un studiu realizat de autoritatea de sănătate publică din Anglia a comparat două categorii distincte: persoanele de peste 70 de ani care s-au vaccinat dar totuși s-au infectat cu SARS-CoV-2 și cele care nu s-au vaccinat și s-au îmbolnăvit.

Rezultatele au arătat că prima doză a vaccinului Pfizer a fost între 57% și 61% în a preveni forma simptomatică a bolii, în timp ce la AstraZeneca rezultatele au fost chiar mai bune, între 60% și 73%. După rapelul cu Pfizer, procentajul a ajuns la 85-90%.  La AstraZeneca nu se știu deocamdată rezultatele întrucât nu a început administrarea celei de-a doua doze.

La persoanele de peste 70 de ani vaccinate cu Pfizer dar care au făcut forme simptomatice ale bolii, necesitatea spitalizării a scăzut cu 43%. Pentru AstraZeneca, riscul de spitalizare după prima doză a scăzut cu 37%.

Noile date au determinat ca săptămâna trecută, mai multe state europene să renunțe la restricțiile administrării vaccinului AstraZeneca la persoanele în vârstă. Franța a anunțat că va permite vaccinarea cu acest ser pentru persoanele de până la 74 de ani, iar Germania și Suedia au renunțat la orice fel de restricție.

Există trei studii realizate în Marea Britanie care arată că vaccinul AstraZeneca este la fel de eficiente ca celelalte care au  fost probate și funcționează și la persoanele de peste 80 de ani”, anunța agenția de sănătate publică din Suedia, citată de Deutsche Welle.

Comisia de vaccinare din Germania invoca chiar un studiu care arată distanțarea la trei luni între prima doză și cea de rapel crește eficiența vaccinului AstraZeneca. Asta în condițiile în care Germania acumulase un stod de 2.000.000 de doze de vaccin pe care nu intenționa să le folosească pentru persoanele în vârstă.

ADVERTISEMENT