News

Vaccinul chinezesc Sinovac, aprobat de OMS pentru utilizarea în regim de urgenţă

OMS a aprobat vaccinul chinezesc Sinovac pentru utilizarea în regim de urgență.
02.06.2021 | 13:57
Vaccinul chinezesc Sinovac aprobat de OMS pentru utilizarea in regim de urgenta
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății a precizat că serul a dovedit o eficiență de 51% în prevenirea infecției simptomatice. Totodată, serul previne simtomele severe și internarea în procent de 100% din probele analizate.

Experții OMS au mai precizat că unele date nu sunt complete. Acesta este al doilea vaccin chinezesc care primește aprobare, primul fiind Sinopharm, transmite BBC.

ADVERTISEMENT

Vaccinul chinezesc Sinovac, aprobat de OMS pentru utilizarea în regim de urgenţă

Vaccinul a fost deja utilizat în unele țări, iar aprobarea acestuia permite includerea în programul Covax. Acesta este menit să asigure accesul țărilor mai puțin dezvoltate la ser.

Produsul Sinovac se administrează în două doze, la un interval între două și patru săptămâni. Acesta este recomandat persoanelor peste 18 ani.

ADVERTISEMENT

Această aprobare pentru utilizare în regim de urgență înseamnă că vaccinul îndeplinește standardele internaționale de siguranță, eficacitate și producție, a transmis OMS.

„Lumea are nevoie disperată de mai multe vaccinuri Covid-19 pentru a rezolva uriașa inechitate de pe glob,” a declarat Mariangela Simao, directorul general adjunct al OMS pentru accesul la produsele de sănătate.

ADVERTISEMENT

„Îi îndemnăm pe producători să participe la programul Covax, să își împărtășească cunoștințele și datele și să contribuie la aducerea sub control a pandemiei,” a adăugat.

Zece milioane de doze pentru programul Covax

China a afirmat că au fost produse deja zece milioane de doze de vaccinuri Covid pentru programul Covax. Până la finalul acestui an țara și-a propus să contribuie cu trei miliarde de doze.

ADVERTISEMENT

Țări ca Chile, Brazilia, Indonezia, Mexic, Thailanda și Turcia folosesc deja acest ser. Un mare avantaj este posibilitatea de stocare a lui, putând fi păstrat într-un frigider normal, la temperaturi de 2-8 grade.

Aprobarea pentru utilizare în regim de urgență a venit în timp ce liderii OMS, Organizația Mondială a Comerțului, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială au apelat la un fond de investiții de 50 miliarde de dolari pentru a ajuta la încheierea pandemiei.

Aceștia au precizat, într-o declarație comună, că lumea a ajuns într-un punct periculos și că inegalitățile la accesul la vaccinuri riscă să prelungească pandemia și să sporească numărul de decese provocate de virus. Totodată, li s-a solicitat tărilor bogate să doneze vaccinuri celor mai puțin dezvoltate.

ADVERTISEMENT