News

Vaccinul contra artritei reumatoide, descoperit din întâmplare. O ipoteză greșită a dat o șansă milioanelor de bolnavi

Cercetătorii de la Universitatea din Toledo au dezvoltat un vaccin experimental care promite rezultate semnificative în prevenirea artritei reumatoide, o boală autoimună dureroasă care nu poate fi vindecată în prezent.
05.10.2021 | 18:30
Vaccinul contra artritei reumatoide descoperit din intamplare O ipoteza gresita a dat o sansa milioanelor de bolnavi
Vaccinul contra artritei reumatoide, descoperit din întâmplare. O ipoteză greșită a dat o șansă milioanelor de bolnavi Foto: hepta, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai frecvente boli autoimune, artrita reumatoidă, apare atunci când sistemul imunitar al corpului atacă și descompune țesutul sănătos – în special căptușeala articulațiilor de la mâini și picioare.

Unele estimări sugerează că artrita reumatoidă afectează până la 1% din populația globală.

Vaccinul contra artritei reumatoide, dezvoltat din întâmplare

Constatările, detaliate într-o lucrare publicată în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, reprezintă o descoperire majoră în studiul artritei reumatoide și a bolilor autoimune în general.

ADVERTISEMENT

“În ciuda prevalenței sale ridicate, nu există niciun remediu și nu știm în totalitate ce o provoacă. Acest lucru este valabil pentru aproape toate bolile autoimune, ceea ce face ca tratarea sau prevenirea lor să fie atât de dificilă”, a spus dr. Ritu Chakravarti, un profesor asistent la Colegiul de Medicină și Științe ale Vieții din UToledo și autorul principal al lucrării, citat de Medical Xpress. “Dacă vom reuși să introducem acest vaccin în clinică, ar fi revoluționar”.

Chakravarti a studiat ani de zile o proteină numită 14-3-3 zeta și rolul acesteia în patologiile imune, inclusiv anevrisme aortice și interleukina-17 – o citokină asociată cu boli autoimune. Pe baza muncii lor anterioare, grupul de cercetare s-a concentrat pe proteine ​​ca potențial declanșator al artritei reumatoide.

ADVERTISEMENT

În schimb, au descoperit contrariul.

Descoperirea norocoasă a cercetătorilor americani

În loc să prevină artrita reumatoidă, cercetătorii au descoperit că îndepărtarea proteinelor prin tehnologia de editare genomică a cauzat artrită severă cu debut precoce la modelele animale.

Lucrând sub o nouă teorie conform căreia proteina zeta 14-3-3 protejează împotriva artritei reumatoide, echipa a dezvoltat un vaccin pe bază de proteine ​​folosind proteina zeta 14-3-3 purificată crescută într-o celulă bacteriană.

ADVERTISEMENT

Ei au descoperit că vaccinul promovează un răspuns puternic și imediat – dar de lungă durată – din partea sistemului imunitar înnăscut al organismului, oferind protecție împotriva bolii.

“Spre marea noastră surpriză, artrita reumatoidă a dispărut total la animalele care au primit un vaccin”, a spus Chakravarti. „Uneori nu există o modalitate mai bună decât întâmplarea fericită.

ADVERTISEMENT

S-a întâmplat să obținem un rezultat greșit, dar s-a dovedit a fi cel mai bun rezultat. Aceste tipuri de descoperiri științifice sunt foarte importante în acest domeniu”.

Pe lângă suprimarea dezvoltării artritei, vaccinul a îmbunătățit în mod semnificativ calitatea osoasă – o constatare care sugerează că ar trebui să existe beneficii pe termen lung după imunizare.

Tratamentele actuale pot face pacienții vulnerabili la infecție

În prezent, artrita reumatoidă este tratată în primul rând cu corticosteroizi, medicamente imunosupresoare cu spectru larg sau tratamente mai noi și mai specifice, care vizează un proces inflamator specific.

În timp ce aceste medicamente pot atenua durerea și pot încetini progresia bolii, ele pot de asemenea face pacienții mai vulnerabili la infecție și, în cazul tratamentelor noi, pot fi costisitoare.

„Nu am făcut descoperiri foarte mari cu privire la tratarea sau prevenirea artritei reumatoide în mulți ani”, a spus Chakravarti. „Abordarea noastră este complet diferită. Aceasta este o strategie bazată pe vaccin, bazată pe o nouă țintă care sperăm că poate trata sau preveni artrita reumatoidă. Potențialul aici este imens.”

Cercetătorii au solicitat un brevet pentru descoperirea lor și caută parteneri din industria farmaceutică pentru a sprijini studiile de siguranță și toxicitate, în speranța de a stabili un studiu preclinic.

Ce este artrita reumatoidă?

Artrita reumatoidă (RA) este o boală autoimună care poate provoca dureri articulare și leziuni pe tot corpul. Daunele articulare pe care RA le cauzează se întâmplă de obicei pe ambele părți ale corpului.

Deci, dacă o articulație este afectată la unul dintre brațe sau picioare, probabil că va fi afectată și aceeași articulație din celălalt braț sau picior. Acesta este un mod prin care medicii distinge RA de alte forme de artrită, cum ar fi osteoartrita (OA).

Tratamentele funcționează cel mai bine atunci când RA este diagnosticată devreme, deci este important să cunoaștem semnele.

Simptome ale poliartritei reumatoide

RA este o boală cronică marcată de simptome de inflamație și durere la nivelul articulațiilor. Aceste simptome și semne apar în perioadele cunoscute sub numele de erupții sau exacerbări. Alte ori sunt cunoscute ca perioade de remisie – acesta este momentul în care simptomele dispar complet.

În timp ce simptomele RA pot afecta mai multe organe din corp, simptomele articulare ale RA includ:

  • dureri articulare
  • umflarea articulațiilor
  • rigiditatea articulațiilor
  • pierderea funcției articulare și deformări

Simptomele pot varia de la ușoare la severe. Este important ca simptomele să nu fie ignorate, chiar dacă acestea vin și pleacă.

Remedii la domiciliu pentru artrita reumatoidă

Anumite remedii și ajustări ale stilului de viață pot ajuta la îmbunătățirea calității vieții cu RA. Acestea includ exerciții, odihnă și dispozitive asistive.

Exerciții

Exercițiile ușoare vă pot ajuta la îmbunătățirea gamei de mișcări ale articulațiilor și la mărirea mobilității. Exercițiile fizice pot, de asemenea, întări mușchii, ceea ce poate ajuta la ușurarea unei părți din presiunea asupra articulațiilor.

Poate fi încercată și yoga blândă, care poate ajuta la recâștigarea forței și flexibilității.

Odihna suficientă

Este posibil să fie necesară mai multă odihnă în timpul perioadelor de erupție și mai puțin în timpul remisiei. Somnul suficient va ajuta la reducerea inflamației și a durerii, precum și a oboselii.

Compresele calde sau reci

Pachetele de gheață sau compresele reci pot ajuta la reducerea inflamației și a durerii. De asemenea, pot fi eficiente împotriva spasmelor musculare. Suferinzii pot alterna frigul cu tratamente calde, cum ar fi dușuri calde și comprese calde. Acest lucru poate ajuta la reducerea rigidității.

Dispozitivele asistive

Anumite dispozitive precum atele și proteze vă pot menține articulațiile într-o poziție de repaus. Acest lucru poate ajuta la reducerea inflamației.

Bastoanele și cârjele vă pot ajuta să mențineți mobilitatea, chiar și în timpul erupțiilor. De asemenea, pot fi instalate dispozitive de uz casnic, cum ar fi bare de prindere și balustrade în băi și de-a lungul scărilor.

ADVERTISEMENT