News

“Vaccinul contra COVID modifică ADN-ul?” Toate informaţiile false despre vaccinare, demontate de specialişti

04.12.2020 | 07:00
“Vaccinul contra COVID modifică ADN-ul?” Toate informaţiile false despre vaccinare, demontate de specialişti
Noi mituri despre COVID spulberate Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Vaccinarea contra COVID-19 este pe cale să devină realitate, iar specialiștii și companiile de tehnologie au de înfruntat un nou dușman: dezinformarea, teoriile conspirației și miturile despre vaccin.

O nouă serie de mituri despre vaccinul contra noului coronavirus a fost demontată de oamenii de știință care au demonstrat că vaccinul nici nu ne alterează ADN-ul, nici nu ne implantează microcipuri și nici nu conțin celule embrionare.

ADVERTISEMENT

În același timp, marile rețele de socializare creează și implementează politici care să împiedice publicarea și propagarea conținutului anti-vaccin și dezinformărilor legate de vaccinurile anti-COVID.

Cele mai recente mituri demontate despre vaccinurile contra COVID-19

BBC a realizat o analiză a celor mai populare mituri legate de vaccinurile contra noului coronavirus, de la presupuse comploturi până la punerea microcipare sau presupusa reinginerie a codului nostru genetic.

ADVERTISEMENT

Mitul „ADN-ului alterat”

Oamenii de știință consultați de BBC au spus că vaccinul împotriva coronavirusului nu modifică ADN-ul uman.

Unele dintre vaccinurile nou create utilizează un fragment din materialul genetic al virusului – sau ARN mesager. „Injectarea de ARN într-o persoană nu face nimic ADN-ului unei celule umane”, spune prof. Jeffrey Almond de la Universitatea Oxford.

Funcționează dându-i corpului instrucțiuni pentru a produce o proteină care este prezentă pe suprafața coronavirusului. Sistemul imunitar învață apoi să recunoască și să producă anticorpi împotriva proteinei.

ADVERTISEMENT

Postările care susțin această teorie menționează că tehnologia ARN-ului mesager (ARNm) „nu a fost niciodată testată sau aprobată înainte”.

Este adevărat că nu a fost aprobat niciun vaccin ARNm până acum, dar în ultimii ani au avut loc mai multe studii asupra vaccinurilor ARNm la om. Și, de când a început pandemia, vaccinul a fost testat pe zeci de mii de oameni din întreaga lume și a trecut printr-un proces riguros de aprobare a siguranței.

Ca toate vaccinurile noi, acesta trebuie să fie supus unor verificări riguroase de siguranță înainte de a putea fi recomandat pentru o utilizare pe scară largă.

ADVERTISEMENT

În studiile clinice de fază 1 și faza 2, vaccinurile sunt testate pe un număr mic de voluntari pentru a verifica dacă sunt sigure și pentru a determina doza potrivită.

În studiile de fază 3, acestea sunt testate pe mii de oameni pentru a vedea cât de eficiente sunt. Grupul care a primit vaccinul și un grup de control care au primit un placebo sunt atent monitorizate pentru orice reacție adversă – efecte secundare. Monitorizarea siguranței continuă după aprobarea utilizării unui vaccin.

Bill Gates și microciparea

O altă teorie a conspirației care a cuprins globul susține că pandemia de coronavirus este o acoperire pentru un plan de implantare de microcipuri care pot fi urmărite și că Bill Gates, cofondatorul Microsoft, se află în spatele acestui plan.

ADVERTISEMENT

Nu există „microcip” vaccinal și nu există dovezi care să susțină afirmațiile că Bill Gates planifică acest lucru în viitor. Fundația Bill și Melinda Gates a declarat pentru BBC că afirmația este „falsă”.

Zvonurile au luat amploare în martie, când Bill Gates a declarat într-un interviu că în cele din urmă „vom avea niște certificate digitale” care vor fi folosite pentru a arăta cine s-a vindecat, cine a fost testat și cine a primit un vaccin. Nu a făcut nicio mențiune asupra microcipurilor.

Acest lucru a condus la un articol partajat de foarte multe ori cu titlul: „Bill Gates va folosi implanturi cu microcip pentru a combate coronavirusul”. Articolul face trimitere la un studiu, finanțat de The Gates Foundation, cu privire la o tehnologie care ar putea stoca istoricul de vaccinare al unei persoane într-o cerneală specială administrată în același timp cu o injecție.

Cu toate acestea, tehnologia nu este un microcip și seamănă mai mult cu un tatuaj invizibil. Nu a fost încă lansată, nu ar permite urmărirea oamenilor și informațiile personale nu ar fi introduse într-o bază de date, spune Ana Jaklenec, o cercetătoare implicată în studiu.

Miliardarul fondator al Microsoft a făcut obiectul multor zvonuri false în timpul pandemiei.

A fost vizat din cauza activității sale filantropice în domeniul sănătății publice și al dezvoltării vaccinurilor.

În ciuda lipsei de dovezi, în mai, un sondaj YouGov la care au răspuns 1.640 de persoane a sugerat că 28% dintre americani credeau că Bill Gates dorea să folosească vaccinuri pentru a implanta microcipuri oamenilor – procentul crescând la 44% în rândul republicanilor.

Vaccinul conține țesut fetal

Potrivit acestui mit, vaccinurile contra COVID conțin țesutul pulmonar al unui făt avortat.

„Nu există celule fetale utilizate în niciun proces de producție a vaccinului”, spune dr. Michael Head, de la Universitatea din Southampton.

Este posibil să se fi produs confuzie deoarece există un pas în procesul de dezvoltare a unui vaccin care folosește celule cultivate într-un laborator, care sunt descendenții celulelor embrionare care altfel ar fi fost distruse. Tehnica a fost dezvoltată în anii 1960 și niciun făt nu a fost avortat în scopul acestei cercetări.

Multe vaccinuri sunt făcute în acest fel, explică Dr. David Matthews, de la Universitatea Bristol, adăugând că orice urmă de celule este complet eliminată din vaccin „la standarde excepțional de ridicate”.

Dezvoltatorii vaccinului de la Universitatea Oxford spun că au lucrat cu celule clonate, dar aceste celule „nu sunt ele însele celulele bebelușilor avortați”.

Celulele funcționează ca o fabrică pentru a produce o formă foarte slăbită a virusului, care a fost adaptată pentru a funcționa ca un vaccin.

Dar, chiar dacă virusul slăbit este creat folosind aceste celule clonate, acest material celular este îndepărtat atunci când virusul este purificat și nu este utilizat în vaccin.

Mitul ratei de deces foarte mici

Printre argumentele împotriva unui vaccin COVID-19 care circulă pe rețelele de socializare este cel care se întreabă de ce avem nevoie de unul dacă șansele de a muri dacă ne infectăm cu virusul sunt atât de mici.

Aproximativ 99,0% dintre persoanele care contractează COVID supraviețuiesc, spune Jason Oke, statistician senior la Universitatea din Oxford. Deci, aproximativ 100 de bolnavi din 10.000 vor muri.

Cu toate acestea, el adaugă că „în toate cazurile riscurile depind foarte mult de vârstă și nu iau în considerare morbiditatea pe termen scurt și lung de la COVID-19”.

Nu este vorba doar de supraviețuire. Pentru fiecare persoană care moare, există alții care trăiesc, dar care au nevoie de terapie intensivă sau care suferă efecte de lungă durată asupra sănătății.

Acest lucru poate contribui la un sistem de sănătate supraîncărcat cu pacienții cu COVID, concurând cu resursele limitate ale unui spital pentru a trata pacienții cu alte boli și leziuni.

Rețelele sociale se pregătesc pentru valurile de dezinformare legate de vaccinul contra COVID-19

În urmă cu aproape doi ani, experții în sănătate publică au dat vina pe platformele de socializare pentru contribuția la un focar de rujeolă, permițând răspândirea unor afirmații false despre riscurile vaccinurilor.

Facebook s-a angajat să ia măsuri mai dure în ceea ce privește dezinformarea împotriva vaccinurilor, inclusiv să o facă mai puțin proeminentă în fluxul de știri și să nu recomande grupuri conexe. Dar, la scurt timp după aceea, Instagram, deținut de Facebook, a continuat să difuzeze postări din conturi anti-vaccin și hashtaguri pentru oricine caută cuvântul vaccinuri. În ciuda acțiunilor împotriva conținutului anti-vaccin de atunci, Facebook nu a reușit să anuleze total mișcarea pe platformele sale.

Acum, că vaccinurile contra COVID-19 se îndreaptă spre unii dintre beneficiari, chiar în această lună, companiile de tehnologie se vor confrunta cu cel mai mare test până acum.

“Pentru a învinge această pandemie, trebuie să învingem și pandemia paralelă a neîncrederii”, a declarat Francesco Rocca, președintele Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, citat de CNN.

Unele rețele de socializare au pus deja în aplicare politici împotriva dezinformării legate de vaccinul contra COVID-19; alții încă decid asupra celei mai bune abordări sau se bazează pe politicile existente pentru COVID-19 și conținutul legat de vaccin. Dar elaborarea unei politici este partea ușoară – aplicarea acesteia în mod consecvent este locul în care platformele sunt adesea scurte.

Dar postările anti-vaccinare continuă să găsească un public numeros. Un raport din iulie al Centrului pentru combaterea urii digitale (CCDH) a constatat că rețelele antivaxx au adunat aproximativ 58 de milioane de oameni, cu sediul în principal în SUA, precum și în Marea Britanie, Canada și Australia. Potrivit raportului, platformele de socializare au făcut „minimul absolut” în lupta cu acest fenomen.

Facebook și Instagram

„Permitem conținut care discută studii privind vaccinurile legate de COVID-19, dar vom elimina afirmațiile că există un vaccin sigur și eficient pentru COVID-19 până când autoritățile globale de sănătate nu vor aproba un astfel de vaccin”, a spus un purtător de cuvânt al Facebook. „Respingem, de asemenea, reclamele care descurajează oamenii să se vaccineze”.

Regulile Facebook afirmă că rețeaua lucrează pentru a elimina conținutul care ar putea contribui potențial la vătămarea persoanelor, inclusiv prin politicile sale care interzic dezinformarea „care contribuie la riscul violenței iminente sau al vătămării fizice”.

Twitter

Un purtător de cuvânt al Twitter a declarat că această companie încă lucrează prin planurile sale de politici și produse înainte ca „un vaccin viabil și aprobat medical” să devină disponibil.

Din 2018, compania a adăugat o facilitate care îi direcționează pe utilizatori către o resursă de sănătate publică atunci când căutarea lor este legată de vaccinuri. În SUA, indică oamenii către vaccines.gov.

Twitter are o politică stufoasă în ceea ce privește conținutul fals și înșelător despre COVID-19. Compania a subliniat că se concentrează pe eliminarea dezinformării, care include o chemare la acțiune care ar putea fi dăunătoare, cum ar fi răspândirea falsurilor despre eficacitatea măștilor.

YouTube

În octombrie, YouTube și-a actualizat politicile pentru a include eliminarea videoclipurilor care conțin dezinformări despre vaccinurile COVID-19, cum ar fi orice afirmații care vin împotriva consensului experților din partea oficialilor locali de sănătate sau a Organizației Mondiale a Sănătății.

De exemplu, YouTube a spus că va elimina afirmațiile că un vaccin ar ucide oameni sau ar provoca infertilitate sau că microcipurile vor fi implantate la persoanele care primesc vaccinul.

Un purtător de cuvânt a spus că YouTube va continua să monitorizeze situația și să actualizeze politicile după cum este necesar.

TikTok

TikTok a anunțat că elimină dezinformarea legată de COVID-19 și vaccinuri, inclusiv conținutul anti-vaccin. Compania a declarat că o face în mod proactiv și prin raportarea conținutului utilizatorilor săi.

TikTok lucrează și cu factori de verificare, inclusiv Politifact, Lead Stories, SciVerify și AFP, pentru a ajuta la evaluarea acurateței conținutului.

Politica sa privind informațiile înșelătoare interzice dezinformarea cu privire la ură, prejudecăți și prejudicii pentru sănătatea fizică a oamenilor, printre alte categorii.

Pe videoclipurile legate de pandemie – indiferent dacă sunt sau nu înșelătoare – TikTok are o etichetă pe care scrie „Aflați faptele despre COVID-19”, ceea ce duce la un hub cu informații din surse precum Organizația Mondială a Sănătății.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri