News

Vaccinul împotriva Covid-19 ar putea să nu funcționeze la persoanele în vârstă. Riscurile grave ale tratamentului

24.06.2020 | 15:33
Vaccinul impotriva Covid19 ar putea sa nu functioneze la persoanele in varsta Riscurile grave ale tratamentului
ADVERTISEMENT

Vaccinul împotriva Covid-19 care este așteptat de toată lumea să apară pe piață cât mai curând s-ar putea să nu aibă efect asupra persoanelor în vârstă.

La această concluzie au ajuns, recent, o serie de oameni de știință din domeniul medical care activează în Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Aceștia avertizează că vaccinul anti-coronavirus ar putea chiar să agraveze starea unor pacienți din categoria de risc ridicat.

Vaccinul anti Covid-19, fără efect la persoanele în vârstă

În plină pandemie de coronavirus, cu peste 9 milioane de bolnavi pe plan mondial, o veste cruntă vine din Mare Britanie.

ADVERTISEMENT

Se pare că sunt mari șanse ca viitorul vaccin împotriva Covid-19 să nu dea rezultate foarte bune în cazul persoanelor în vârstă, cele care prezintă cel mai ridicat risc de a muri din cauza bolii, spun oamenii de ştiinţă britanici, potrivit The Guardian.

Profesorul Peter Openshaw, un membru în grupul de consultare ştiinţifică a Parlamentului britanic, a declarat că trebuie luate măsuri pentru protejarea persoanelor vârstnice deoarece viitorul vaccin s-ar putea să nu-i protejeze de infectare, scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT

”În unele cazuri este posibil să protejăm un grup vulnerabil, vizând un alt grup şi acest lucru, de exemplu, se face în cazul gripei”, a explicat specialistul în medicină.

Profesorul britanic a mai spus că, oferind vaccinul antigripal nazal copiilor care, de cele mai multe ori nu fac forme severe de gripă, se protejează de fapt bunicii.

ADVERTISEMENT

Totodată, prin imunizarea angajaților din domeniul sănătății și serviciilor de îngrijire, se protejează în primul rând persoanele în vârstă care au cel mai mult contact cu aceștia.

Vaccinul, util pentru tineri

Arne Akbar, profesor și președintele Societăţii Britanice de Imunologie, a venit și cu reversul medaliei, cu vestea bună.

El a spus că ”vaccinul îi va ajuta pe cei tineri şi asta va fi bine, pentru că aceştia nu îl vor transmite mai departe către persoanele vârstnice”. În același timp, el a adăugat că vaccinul nu va ajuta în mod direct grupul persoanelor vârstnice.

În ceea ce-i privește pe vârstnici, Akbar a spus că pentru această categorie de persoane ar putea apărea mai degrabă un medicament.

”Pentru persoanele în vârstă s-ar putea să apară pe piață ceva ca un medicament antiinflamator, cum ar fi dexametazona. Vaccinul cu siguranță îi va ajuta pe cei mai tineri și asta va fi bine, pentru că dacă cei mai tineri nu sunt infectați, nu îl vor răspândi către cei în vârstă.”, a afirmat doctorul.

ADVERTISEMENT