News

Vaccinul Johnson & Johnson, eficiență globală de 66%. Cum funcționează și când va ajunge pe piață

02.02.2021 | 17:45
Vaccinul Johnson  Johnson eficienta globala de 66 Cum functioneaza si cand va ajunge pe piata
ADVERTISEMENT

Johnson & Johnson a anunțat că vaccinul său contra COVID-19 are o eficiență de 66% în studiile globale împotriva formelor ușoare și moderate de boală și de 85% împotriva formelor severe. Compania pregătește în prezent dosarul pentru solicitarea aprobării autorităților americane de resort pentru serul monodoză.

Față de vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna care funcționează pe baza tehnologiei ARN mesager, vaccinul Johnson&Johnson este un vaccin cu vector viral, pe baza unui virus al răcelii comune numit adenovirus 26.

ADVERTISEMENT

Johnson&Johnson va fi a treia companie care va solicita autorizație de utilizare în regim de urgență (EUA) de la Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA pentru un vaccin împotriva noului coronavirus. Vaccinurile produse de Moderna și de Pfizer/BioNTech au fost autorizate în decembrie. Compania nu a anunțat încă dacă va solicita autorizare pentru Uniunea Europeană.

Eficacitatea vaccinului, diferită de la o țară la alta

Vaccinul monodoză contra COVID-19 Johnson & Johnson s-a dovedit a avea o eficiență de 66% în prevenirea formelor moderate și severe de boală într-un studiu global de fază 3, dar are o eficiență de 85% împotriva formelor severe.

ADVERTISEMENT

În SUA, eficiența împotriva formelor moderate și severe a fost de 72%, 66% în America Latină și 57% în Africa de Sud.

Aceasta a fost măsurată începând cu o lună după administrare.

În Africa de Sud, 95% din cazuri în studiu s-au datorat unei variante cunoscute sub numele de B.1.351, despre care se știe că este mai contagioasă și poartă mutații care pot face virusul mai puțin susceptibil la răspunsul imun al anticorpilor – inclusiv anticorpii determinați de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Cu această tulpină, „avem o protecție mai mică împotriva formelor mai ușoare de COVID decât am avut-o în Statele Unite, unde existau tulpini circulante mai tipice”, a declarat pentru CNN Dr. Mathai Mammen, șeful global de cercetare și dezvoltare al companiei.

Dar pentru Mammen, rezultatul cheie a fost cât de eficient a fost vaccinul în prevenirea formelor severe – indiferent de tulpină sau grupă de vârstă.

ADVERTISEMENT

„În toate geografiile, în toate tulpinile, vedem 85% protecție” împotriva bolilor severe, a spus el. Această tendință a crescut în timp, fără cazuri severe în grupul vaccinat după ziua 49, potrivit companiei.

De la o lună după administrare, toate spitalizările și decesele au avut loc în grupul placebo.

Rezultatele se bazează pe o analiză a mai mult de 44.000 de participanți în opt țări, cu 468 de cazuri totale de COVID-19 împărțite între cei care au primit vaccinul sau placebo. Rezultatele nu au fost publicate într-un jurnal evaluat de colegi, dar compania a declarat că intenționează să o facă „în următoarele săptămâni”.

Mammen a mai precizat că vaccinul a fost bine tolerat, cu un „set de date de siguranță chiar plictisitor”, care nu a inclus cazuri de răspuns alergic sever cunoscut sub numele de anafilaxie. Aproximativ unul din 11 a avut febră, dar doar 0,2% au fost considerați „de gradul 3”.

Johnson & Johnson va fi a treia companie care va solicita EUA de la FDA pentru un vaccin împotriva coronavirusului. Vaccinurile produse de Moderna și de Pfizer/BioNTech au fost autorizate în decembrie.

Cum funcționează vaccinul Johnson&Johnson?

Serul este ceea ce e cunoscut sub numele de vaccin vectorial viral care nu se replică, folosind un virus comun pentru răceală numit adenovirus 26.

Oamenii de știință au făcut acest vaccin luând o cantitate mică de material genetic care codifică o bucată din noul coronavirus și integrându-l cu o versiune slabită a adenovirusului 26. Oamenii de știință de la Johnson & Johnson au modificat acest adenovirus astfel încât să poată intra în celule, dar să nu se poată reproduce și să nu poată îmbolnăvi.

AstraZeneca folosește o platformă similară, dar adenovirusul său provine de la un cimpanzeu.

Adenovirusul transportă materialul genetic de la coronavirus în celulele umane, păcălindu-le pentru a face bucăți din proteina de vârf a coronavirusului – partea pe care o folosește pentru a se atașa de celule. Sistemul imunitar reacționează apoi împotriva acestor bucăți de coronavirus.

Tehnologia utilizată în vaccinul COVID-19 a funcționat la vaccinul contra Ebola produs de către Janssen, divizia de vaccinuri a Johnson & Johnson.

Vaccinul Johnson & Johnson este singurul vaccin COVID-19 administrat până acum într-o singură doză. Moderna și Pfizer folosesc două. La fel ca serul Moderna, poate fi păstrat și la temperaturi frigorifice obișnuite și nu are nevoie de înghețare ca cel produs de Pfizer.

Vaccinul este stabil timp de până la trei luni, între 2 și 8 grade Celsius. Asta înseamnă că instituțiile de îngrijire a sănătății nu ar trebui să cumpere echipamente suplimentare pentru a păstra în siguranță vaccinul.

Contract pentru 100 de milioane de doze cu SUA

Guvernul federal american a contractat 100 de milioane de doze de vaccin, care ar trebui să fie livrate până în iunie. Johnson & Johnson a declarat că este pe cale să producă un miliard de doze la nivel mondial.

Compania fabrică doze de luni de zile, anticipând că va primi autorizație de urgență de la FDA. Compania speră să înceapă livrarea produsului său a doua zi după ce primește autorizația respectivă.

“Producem la risc de mult timp – de mai bine de nouă luni”, a spus Mammen. “Așteptarea mea … este că, spre sfârșitul lunii februarie, ar trebui să avem o autorizație de utilizare de urgență”.

Un al patrulea vaccin este, de asemenea, lansat pentru a se alătura mixului pe piața SUA. Novavax, din Maryland, a publicat joi date preliminare care arată că vaccinul său candidat a avut o eficacitate de 89% în studiile din Marea Britanie.

Și AstraZeneca lucrează la finalizarea studiilor clinice de fază 3 ale vaccinului său.

Vaccinul Sputnik V, eficiență de 91,6%

Oamenii de știință au dat undă verde vaccinului rusesc Sputnik V, spunând că are o eficiență de aproape 92% în combaterea COVID-19 pe baza rezultatelor studiilor din stadiul târziu, reviziuite independent și publicate în revista medicală internațională The Lancet.

Oamenii de știință au spus că rezultatele studiilor de fază III înseamnă că lumea are o altă armă eficientă pentru a combate pandemia.

Vaccinul este administrat în două doze bazate pe vectori virali diferiți la 21 de zile distanță.

Rusia a împărtășit deja datele din studiul său de faza III cu autoritățile de reglementare din mai multe țări și a început procesul de trimitere la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru aprobare în Uniunea Europeană.

De asemenea, Rusia desfășoară un studiu clinic la scară mică cu o versiune cu doză unică a vaccinului, pe care dezvoltatorii se așteaptă să aibă o rată de eficacitate de 73% până la 85%.

ADVERTISEMENT