News

Vaccinul Johnson & Johnson, suspendat în Belgia pentru persoanele sub 41 de ani

Belgia a decis să suspende administrarea vaccinului Johnson & Johnson pentru persoanele sub 41 de ani.
27.05.2021 | 11:37
Vaccinul Johnson  Johnson suspendat in Belgia pentru persoanele sub 41 de ani
ADVERTISEMENT

Belgia a anunțat miercuri că suspendă temporar administrarea vaccinului anti-Covid dezvoltat de Johnson & Johnson în rândul persoanelor cu vârsta de sub 41 de ani.

Decizia a fost luată ca urmare a decesului unei femei internate cu tromboză severă după administrarea acestui vaccin, relatează The Brussel Times.

ADVERTISEMENT

Vaccinul Johnson & Johnson, suspendat în Belgia pentru persoanele sub 41 de ani

Săptămâna trecută, Agenția Federală pentru Medicamente și Produse de Sănătate (AFMPS) a fost notificată cu privire la o pacientă vaccinată anti-Covid internată în spital cu tromboză severă. Vineri, 21 mai, aceasta a murit.

Femeia avea sub 40 de ani și a fost vaccinată cu serul Johnson & Johnson prin intermediul angajatorului ei din străinătate, ceea ce înseamnă că nu face parte din campania belgiană, potrivit grupului de lucru pentru vaccinare.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestui aspect, în urma cazului rar, ministrul Sănătății din Belgia a decis să suspende administrarea vaccinului Johnson & Johnson la persoanele sub 41 de ani.

În paralel, autoritățile de la Bruxelles au solicitat un aviz suplimentar de la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

ADVERTISEMENT

”În așteptarea unei analize mai detaliate beneficii-riscuri de la Agenția Europeană pentru Medicamente, comitetul interministerial a decis administrarea temporară a vaccinului Johnson & Johnson (Janssen) populației generale de la vârsta de 41 de ani.

Persoanelor care au fost deja programate pentru acest vaccin și sunt mai tinere de 41 de ani li se va oferi un alt vaccin ca alternativă”, a scris pe Twitter ministrul belgian al Sănătății, Wouter Beke, după ce a fost anunțată decizia.

ADVERTISEMENT

Vaccinul, suspendat în Danemarca

Vaccinul Johnson & Johnson a creat probleme și în alt stat UE. La începutul lunii mai, Danemarca a anunțat că nu va utiliza serul ”Janssen” din cauza posibilelor efecte secundare grave, în ciuda aprobării de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Inițial, pe 14 aprilie, Danemarca devenea prima țară din Uniunea Europeană care abandonează definitiv vaccinarea cu serul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, din cauza efectelor secundare ”rare dar grave”.

În Uniunea Europeană, 4 vaccinuri anti-Covid sunt autorizate: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstratZeneca şi Johnson & Johnson: ultimele două sub anumite condiţii de vârstă în majoritatea ţărilor europene.

Vaccinul Johnson & Johnson, cunoscut și sub numele de ”Janssen”, a devenit, în martie, al patrulea ser aprobat pentru utilizare în Uniunea Europeană de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), după Pfizer / BioNTech, AstraZeneca / Oxford University și Moderna.

ADVERTISEMENT