News

Vaccinul Moderna, administrat în România din februarie. Peste 35.000 de persoane din etapa a II-a, reprogramate

27.01.2021 | 20:40
Vaccinul Moderna administrat in Romania din februarie Peste 35000 de persoane din etapa a IIa reprogramate
ADVERTISEMENT

Odată cu startul lunii februarie, în centrele de vaccinare din România va începe și administrarea vaccinului Moderna, anunță, miercuri seara, Comitetul Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV).

Autoritățile mai anunță că, începând de joi, 28 ianuarie, va începe procesul de reprogramare a persoanelor incluse în Etapa a II-a de vaccinare din categoria domeniilor esențiale.

ADVERTISEMENT

În prezent sunt în țară 35.304 persoane care aveau programare inițială în perioada 28 ianuarie – 11 februarie. Acestea vor fi reprogramate la un interval de 10 zile.

Vaccinul Moderna intră în utilizare în România

Oficial, de la 1 februarie 2021, România va lupta cu două ”arme” contra pandemiei de Covid-19. În unitățile sanitare va intra în uz și vaccinul produs de compania Moderna, ajuns recent în țara noastră.

ADVERTISEMENT

Dacă vaccinul Pfizer/BioNTech are un interval de 21 de zile între prima doză administrată și cea secundă, a rapelului, cel de la Moderna are un interval mai mare cu o săptămână.

”Începând cu data de 1 februarie a.c., la nivelul centrelor de vaccinare din România, va începe administrarea vaccinului Moderna pentru care rapelul se realizează la 28 de zile”, anunță CNCAV.

ADVERTISEMENT

Peste 35.000 de persoane din etapa a II-a, reprogramate

Din comunicatul CNCAV mai aflăm că, începând cu data de 28 ianuarie, se pune în aplicare procesul de reprogramare a persoanelor incluse în Etapa a II-a de vaccinare din categoria domenii esenţiale.

”O persoană programată iniţial pentru administrarea primei doze la data de 28 ianuarie va fi reprogramată la data de 8 februarie cu rapel la data de 8 martie (28 zile)”, anunţă CNCAV miercuri.

ADVERTISEMENT

Autoritățile anunță că este vorba de 35.304 persoane care aveau programare iniţială în perioada 28 ianuarie – 11 februarie şi care vor fi reprogramate la un interval de 10 zile.

”În ceea ce priveşte reprogramarea persoanelor din Etapa a II-a din categoria domenii esenţiale, aceasta se face prin intermediul platformei informatice, în ordinea realizării programărilor iniţiale, la centrele de vaccinare unde acestea erau programate iniţial.

CNCAV a formulat deja noile cerinţe operaţionale către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, astfel încât procesul de reprogramare să se desfăşoare optim. Toate persoanele ce vor fi reprogramate vor fi înştiinţate prin SMS şi e-mail unde vor fi specificate noile date şi intervale orare pentru administrarea vaccinului.

De asemenea, prin e-mail vor primi o nouă recipisă care conţine noile date de programare, existând, totodată, posibilitatea de vizualizare a recipisei în secţiunea „Programările mele”, direct în platformă”, anunţă CNCAV

În ceea ce privește persoanele programate în Etapa a II-a, exceptând persoanele din domeniile esenţiale, se menţine acelaşi ritm de vaccinare.

”Vaccinarea continuă pentru persoanele din centrele rezidenţiale, dializaţi, persoane nedeplasabile şi cele fără adăpost. CNCAV a transmis o informare către toate centrele de vaccinare privind aceste măsuri, precum şi Procedura privind vaccinarea cu dozele Moderna, astfel încât ambele vaccinuri să fie utilizate în strictă conformitate cu caracteristicile fiecărui tip de vaccin pentru populaţia planificată”, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT