News

Vaccinul Moderna ar putea oferi suficientă protecție și fără a treia doză. România administrează doza booster tuturor doritorilor eligibili

Noile informații despre Moderna, remise de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA, sugerează că vaccinul ar putea să nu aibă nevoie de o doză booster.
13.10.2021 | 11:46
Vaccinul Moderna ar putea oferi suficienta protectie si fara a treia doza Romania administreaza doza booster tuturor doritorilor eligibili
Vaccinul Moderna ar putea oferi suficientă protecție și fără a treia doză. România administrează doza booster tuturor doritorilor eligibili. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA a refuzat să ia o poziție vizavi de administrarea unei doze booster din vaccinul Moderna.

FDA consideră că primele două doze din schema de vaccinare sunt, în continuare, suficiente pentru a proteja pacienții de formele grave ale Covid-19 și de deces.

ADVERTISEMENT

”Anumite studii cu privire la eficacitatea vaccinului Moderna au sugerat un declin al acesteia în cazul infecțiilor simptomatice sau ale variantei Delta, în vreme ce alte studii nu indică această scădere”, arată FDA într-un document de 45 de pagini, publicat pe site-ul oficial al Administrației.

”Cu toate acestea, datele generale indică faptul că vaccinurile autorizate în SUA încă pot oferi protecție împotriva cazurilor grave de Covid-19”, mai arată raportul FDA.

ADVERTISEMENT

Totuși, de remarcat este faptul că FDA a avut o poziție non-partinică și în septembrie, când discuția a fost despre booster-ele Pfizer.

Asta nu a împiedicat Comitetul pentru Vaccinuri și Produse Biologice Similare, parte din FDA, să recomande administrarea celei de-a treia doze.

ADVERTISEMENT

Comitetul a respins, însă, planul original al Pfizer, de a distribui doze booster tuturor pacienților de peste 16 ani, acesta fiind administrat doar persoanelor aflate în grupe de risc – bătrâni sau pacienți cu alte afecțiuni.

Raportul FDA este întocmit pentru a informa Comitetul, care se reunește joi pentru a analiza cererea Moderna de a aproba dozele booster pentru adulți.

ADVERTISEMENT

Comitetul ar urma să discute despre siguranța și eficacitatea dozei booster în cazul adulților; subiectul de joi este Moderna, iar cel de vineri este Johnson & Johnson.

Agenția ar putea lua o decizie finală în zilele următoare acestor întâlniri. Moderna a aplicat pentru această autorizație încă de la 1 septembrie, bazându-se pe un studiu efectuat pe 170 de pacienți.

În comparație, studiul Pfizer pentru booster a avut 318 participanți.

Moderna insistă pentru doza a treia

Moderna afirmă că booster-ul, administrat sub forma unei jumătăți de doză, este sigur și oferă un răspuns imun mai puternic decât cel înregistrat după a doua doză.

Mai exact, nivelul anticorpilor participanților la studiu a fost de 1,8 ori mai mare după booster decât după a doua doză.

Compania vorbește și despre ”dovezi curente care arată o eficacitate redusă a vaccinului împotriva variantei Delta”, mizând astfel pe aprobarea celei de-a treia doze.

Referitor la efectele adverse după cea de-a treia doză, se pare că acestea sunt similare cu cele experimentate după cea de-a doua doză. Majoritatea simptomelor sunt ușoare și trec în scurt timp.

Administrația Biden este de părere că administrarea unor doze suplimentare de vaccin ar putea oferi protecție durabilă și pe termen lung împotriva formelor grave ale bolii, notează cnbc.com. De asemenea, există speranța că rata spitalizărilor și a deceselor va scădea odată cu administrarea unei doze booster.

Ce se întâmplă cu doza booster Moderna în România

România a aprobat administrarea celei de-a treia doze de vaccin începând cu data de 28 septembrie. Singurele vaccinuri disponibile pentru doza booster sunt Pfizer și Moderna, ambele bazate pe tehnologia ARN mesager. Și cei ce s-au imunizat cu AstraZeneca sau cu Johnson & Johnson vor primi tot unul dintre cele două vaccinuri anterior menționate.

Dacă în alte țări administrarea celei de-a treia doze a fost prioritară pentru persoanele aflate în categorii de risc, România oferă posibilitatea de vaccinare booster ”la liber”pentru doritori.

Astfel, toate persoanele vaccinate deja cu o schemă completă se pot imuniza cu Pfizer sau cu Moderna la a treia doză. Singura condiție este să fi trecut șase luni de la doza de rapel.

Desigur, există și recomandări pentru anumite categorii de persoane care ar trebui să se imunizeze cu doza booster: persoanele vulnerabile, care au comorbidități, persoanele de peste 65 de ani, dar și persoanele cu risc mare de expunere ar trebui să își facă a treia doză.

Pentru a primi serul, este suficient să te prezinți la un centru de vaccinare. Desigur, există și opțiunea de a te programa prin platforma oficială pentru vaccinare. Odată ce te imunizezi cu doza booster, vei primi o nouă adeverință de vaccinare, care să releve administrarea celui de-al treilea vaccin.

ADVERTISEMENT