News

Vaccinul Moderna, distribuit și în România, eficient împotriva tulpinilor din Marea Britanie și Africa de Sud

25.01.2021 | 17:09
Vaccinul Moderna distribuit si in Romania eficient impotriva tulpinilor din Marea Britanie si Africa de Sud
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă în care tulpinile de Covid-19 din Marea Britanie și Africa de Sud sunt în continuă extindere la nivel mondial, compania Moderna vine cu o veste foarte bună și spune că vaccinul creat și distribuit deja în multe țări de pe glob este eficient contra noilor mutații.

La începutul acestei săptămâni, americanii de la Moderna au transmis, într-un comunicat de presă, că vaccinul anti-Covid aprobat în SUA și UE este eficient împotriva noilor tulpini și își păstrează activitatea de neutralizare.

ADVERTISEMENT

În același timp, compania producătoare de vaccinuri a dezvăluit că va lucra pentru a dezvolta o doză suplimentară pentru a crește în continuare protecția împotriva acestor variante, dar și a altor variante care s-au anunțat

Vaccinul Moderna oferă protecție împotriva tulpinilor din Marea Britanie și Africa de Sud

Vaccinul anti-Covid dezvoltat de Moderna, oferă un răspuns imun care protejează împotriva a două variante ale virusului detectate pentru prima dată în Marea Britanie și Africa de Sud, a informat compania din SUA, luni, 25 ianuarie, potrivit The Washington Post.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, ca o măsură de precauție, Moderna a anunțat că va lansa două noi studii în viitorul apropiat. Compania va testa adăugarea unei a treia doze din vaccinul său actual pentru a-și îmbunătăți regimul cu două doze.

Oamenii de știință au conceput deja un nou vaccin specific variantei din Africa de Sud, care ar putea fi folosit ca un rapel pentru a întări sistemul imunitar față de noua tulpină și intenționează să-l testeze în următoarele luni.

ADVERTISEMENT

”Virusul își schimbă formele și ne vom adapta și noi pentru a ne asigura că putem învinge boala acolo unde ea devine mai nocivă”, a declarat Stephen Hoge, președintele Moderna, într-un interviu recent, scrie sursa citată.

În cel mai recent studiu al său, Moderna a constatat că serul administrat la oameni și maimuțe este eficient în blocarea variantei britanice. Aceeași doză a rămas peste pragul de eficacitate pentru varianta sud-africană, în ciuda scăderii ușoare a eficacității.

ADVERTISEMENT

Care e situația vaccinului de la Pfizer

Raportul Moderna vine după ce un studiu similar al celor de la Pfizer/BioNTech a relevat faptul că probele prelevate de la 16 persoane vaccinate au arătat că vaccinul a fost la fel de eficient în blocarea variantei britanice ca și împotriva versiunii inițiale a virusului care a luat amploare în Wuhan, China, acum un an.

Studiul respectiv nu a abordat varianta sud-africană, care a fost cea mai îngrijorătoare, care are în comun o serie de mutații similare cu varianta detectată în Brazilia.

ADVERTISEMENT