News

Vaccinul Novavax, eficacitate de 89%. Cum se comportă împotriva mutației sud-africane

12.03.2021 | 08:36
Vaccinul Novavax eficacitate de 89 Cum se comporta impotriva mutatiei sudafricane
ADVERTISEMENT

Vaccinul Novavax are o eficienţă de 89% împotriva Covid, dar oferă o protecție semnificativ mai scăzută contra mutaţiei din Africa de Sud.

Anunțul a fost făcut joi, 11 martie, de Compania americană de biotehnologie Novavax în urma rezultatelor definitive ale testelor sale clinice, notează AFP, citată de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Novavax a anunţat săptămâna trecută că doreşte să solicite autorizarea în Marea Britanie la începutul celui de-al doilea trimestru al anului 2021.

Ce au indicat testele clinice privind vaccinul Novavax

15.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 84 de ani au participat la testele clinice de fază 3. Acestea au fost efectuate în Marea Britanie, iar 27% dintre voluntari aveau peste 65 de ani.

ADVERTISEMENT

Eficacitatea a fost de 89,7% împotriva formelor simptomatice ale bolii. Au existat 96 de cazuri de COVID-19 în grupul cărora li s-a administrat un placebo, comparativ cu 10 cazuri în grupul vaccinat.

Potrivit rezultatelor comunicate de companie, eficacitatea vaccinului Novavax a fost de 96,4% împotriva tulpinii iniţiale a coronavirusului şi de 86,3% contra mutaţiei britanice (B.1.1.7).

ADVERTISEMENT

Eficacitatea de 96% împotriva tulpinii inițiale. Scădere dramatică în fața mutației sud-africane

Vaccinul, numit NVX-CoV2373, a fost, de asemenea, foarte eficient împotriva formelor severe de boală.

Un alt studiu de amploare mai mică (faza 2b) a fost efectuat pe 2.665 de participanţi în Africa de Sud. Mutația care provine din această regiune dă fiori experților, iar vaccinul de la Novavax s-a dovedit foarte vulnerabil în fața acestei tulpini. Eficacitatea vaccinului a scăzut la 48,6%.

ADVERTISEMENT

Vaccinul Novavax este administrat în două doze

Acest ser utilizează o tehnologie diferită de cele folosite pentru vaccinurile deja autorizate pe scară largă în lume.  Compania a anunţat săptămâna trecută că doreşte să depună o cerere de autorizare de urgenţă în Statele Unite în al doilea trimestru al anului 2021. Este posibil ca autorităţile americane de sănătate să nu accepte să studieze această cerere fără să aştepte rezultatele testelor desfăşurate în paralel în SUA.

ADVERTISEMENT