News

Vaccinul Novavax, eficiență de 89%. Când o să fie lansat pe piață

29.01.2021 | 16:21
Vaccinul Novavax eficienta de 89 Cand o sa fie lansat pe piata
ADVERTISEMENT

Un nou vaccin împotriva Covid-19, Novavax, a încheiat faza a treia de testare și a dovedit o eficiență de 89%, în Marea Britanie. Totuși, el a avut mai puțin succes în Africa de Sud, unde testele au arătat o eficacitate de doar 60%. Producătorii se așteapă ca primele doze să fie administrate la jumătatea acestui an, după obținerea aprobărilor necesare.

Compania americană de biotehnologie a făcut anuntul odată cu publicarea rezultatelor testelor din faza a treia a studiului clinic. Acesta a fost realizat pe 15.000 de persoane.

ADVERTISEMENT

Vestea mai puțin bună este că serul, NVX-CoV2373, nu a dovedit o eficiență ridicată și în cazul noii tulpini din Aflica de Sud, doar 60%. Cercetătorii consideră că această variantă a coronavirusului este mai contagioasă.

Vaccinul Novavax, eficiență de 89%. Când o să fie lansat pe piață

Novavax a declarat că vaccinul său s-a dovedit a fi 95,6% eficient împotriva coronavirusului original și 85,6% eficient împotriva variantei identificate pentru prima dată în Marea Britanie, cunoscută sub numele de B.1.1.7, pe baza rezultatelor unui studiu de fază 3, efectuat în Regatul Unit, anunță CNN.

ADVERTISEMENT

„Este primul vaccin care demonstrează nu numai o eficacitate clinică ridicată împotriva COVID-19, ci și o eficacitate clinică semnificativă atât împotriva variantelor emergente din Marea Britanie, cât și a celor din Africa de Sud”, a spus președinte și CEO Novavax, Stanley Erck. „NVX-CoV2373 are potențialul de a juca un rol important în rezolvarea acestei crize globale de sănătate publică”, a adăugat acesta.

În schimb, vaccinul pare să fie mai puțin eficient împotriva unei variante identificate pentru prima dată în Africa de Sud. Rezultatele au arătat o eficiență de 60% în rândul oamenilor care nu erau infectați cu HIV. Eficacitatea a scăzut la 49,4% la persoanele seropozitive.

ADVERTISEMENT

Compania a precizat că intenționează să înceapă dezvoltarea unui vaccin care vizează în mod specific varianta identificată în Africa de Sud, dar și a unei doze de rapel care să fie folosită în cazul tulpinilor mutante. Totuși, reprezentații au explicat că „acesta este primul vaccin Covid-19 pentru care avem acum dovezi obiective că protejează împotriva variantei dominante în Africa de Sud”.

Vaccinul Novavax, NVX-CoV2373, o să fie produs la Stockton-on-Tees, în Marea Britanie. Se așteaptă ca administrarea primelor doze să se facă în a doua jumătate a anului 2021, în cazul în care serul va primi aprobările agențiilor de reglementare a medicamentelor.

ADVERTISEMENT

Până în momentul de față, în Marea Britanie au fost aprobate pentru utilizare de urgență trei seruri împotriva virusului care a produs această pandemie. Primul dintre ele este cel dezvoltat de gigantul farmaceutic Pfizer, alături de partenerul său german BioNTech. Cel de al doilea aparține companiei Moderna, iar al treilea vaccin aprobat este cel produs de Universitatea Oxford şi AstraZeneca.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de...
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane....
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane. Comoara uitată în sertarele românilor
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”