ADVERTISEMENT
News

Vaccinul Novavax, eficiență de 89%. Când o să fie lansat pe piață

Autor: Cerasela Stafie | 29.01.2021 | 16:21
Vaccinul Novavax, eficiență de 89%. Când o să fie lansat pe piață
Vaccinul Novavax, eficacitate de 89%. Cum se comportă împotriva mutației sud-africane. Sursa foto: BBC

Un nou vaccin împotriva Covid-19, Novavax, a încheiat faza a treia de testare și a dovedit o eficiență de 89%, în Marea Britanie. Totuși, el a avut mai puțin succes în Africa de Sud, unde testele au arătat o eficacitate de doar 60%. Producătorii se așteapă ca primele doze să fie administrate la jumătatea acestui an, după obținerea aprobărilor necesare.

ADVERTISEMENT

Compania americană de biotehnologie a făcut anuntul odată cu publicarea rezultatelor testelor din faza a treia a studiului clinic. Acesta a fost realizat pe 15.000 de persoane.

Vestea mai puțin bună este că serul, NVX-CoV2373, nu a dovedit o eficiență ridicată și în cazul noii tulpini din Aflica de Sud, doar 60%. Cercetătorii consideră că această variantă a coronavirusului este mai contagioasă.

ADVERTISEMENT

Vaccinul Novavax, eficiență de 89%. Când o să fie lansat pe piață

Novavax a declarat că vaccinul său s-a dovedit a fi 95,6% eficient împotriva coronavirusului original și 85,6% eficient împotriva variantei identificate pentru prima dată în Marea Britanie, cunoscută sub numele de B.1.1.7, pe baza rezultatelor unui studiu de fază 3, efectuat în Regatul Unit, anunță CNN.

„Este primul vaccin care demonstrează nu numai o eficacitate clinică ridicată împotriva COVID-19, ci și o eficacitate clinică semnificativă atât împotriva variantelor emergente din Marea Britanie, cât și a celor din Africa de Sud”, a spus președinte și CEO Novavax, Stanley Erck. „NVX-CoV2373 are potențialul de a juca un rol important în rezolvarea acestei crize globale de sănătate publică”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

În schimb, vaccinul pare să fie mai puțin eficient împotriva unei variante identificate pentru prima dată în Africa de Sud. Rezultatele au arătat o eficiență de 60% în rândul oamenilor care nu erau infectați cu HIV. Eficacitatea a scăzut la 49,4% la persoanele seropozitive.

Compania a precizat că intenționează să înceapă dezvoltarea unui vaccin care vizează în mod specific varianta identificată în Africa de Sud, dar și a unei doze de rapel care să fie folosită în cazul tulpinilor mutante. Totuși, reprezentații au explicat că „acesta este primul vaccin Covid-19 pentru care avem acum dovezi obiective că protejează împotriva variantei dominante în Africa de Sud”.

ADVERTISEMENT

Vaccinul Novavax, NVX-CoV2373, o să fie produs la Stockton-on-Tees, în Marea Britanie. Se așteaptă ca administrarea primelor doze să se facă în a doua jumătate a anului 2021, în cazul în care serul va primi aprobările agențiilor de reglementare a medicamentelor.

Până în momentul de față, în Marea Britanie au fost aprobate pentru utilizare de urgență trei seruri împotriva virusului care a produs această pandemie. Primul dintre ele este cel dezvoltat de gigantul farmaceutic Pfizer, alături de partenerul său german BioNTech. Cel de al doilea aparține companiei Moderna, iar al treilea vaccin aprobat este cel produs de Universitatea Oxford şi AstraZeneca.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!