News

Vaccinul obţinut din saliva unui țânțar ar putea să oprescă viitoarea epidemie: “Ar fi ca Sfântul Graal”

12.06.2020 | 19:02
Vaccinul obtinut din saliva unui tantar ar putea sa opresca viitoarea epidemie Ar fi ca Sfantul Graal
ADVERTISEMENT

În urmă cu cinci ani, cercetătorul Jessica Manning a avut o idee inedită. În loc să caute după un vaccin contra malariei, ea a preluat toți agenții patogeni pe care îi poartă similar țânțarii. 

Vaccinul format din saliva unui țânțar ar putea să oprescă viitoarea epidemie!

Ideea cercetătorului s-a învârtit în jurul salivei de țânțari. Manning este cercetător clinic pentru Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din SUA și consideră că ar putea folosi proteine de salivă ale țânțarilor pentru a construi un vaccin universal.

ADVERTISEMENT

Dacă acest vaccin va putea fi construit, ar putea proteja împotriva agenților patogeni pe care insectele le transmit la om: malaria, febra dengue, Zika, virusul West Nile, și orice alte virusuri care pot apărea.

“Un astfel de vaccin ar fi ca Sfântul Graal”

“Avem nevoie de instrumente inovatoare. Un astfel de vaccin ar fi ca Sfântul Graal”, a spus Jessica Manning conform Reuters.

ADVERTISEMENT

The Lancet a publicat rezultatele inițiale ale lucrării pe care a scris-o Manning alături de colegii ei cercetători. Este vorba de primul studiu clinic efectuat vreodată de un vaccin cu salivă de țânțar.

Studiul arată că un vaccin care a folosit proteinele din saliva insectei a fost sigur și a declanșat răspunsuri la anticorpi și celule. Michael McCracken, un cercetător care nu a fost implicat în studiu, a numit rezultatele inițiale “fundamentale”:

ADVERTISEMENT

“Este o muncă importantă. Țânțarii sunt, probabil, cel mai letale ființe de pe Pământ”, spune McCracken, care studiază răspunsurile imune la virusurile purtate de țânțari la un institut din Maryland.

400.000 de oameni mor de malarie în fiecare an!

Malaria ucide aproximativ 400.000 de oameni în fiecare an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Decesele apar mai ales în țările sărace care nu primesc la fel de mult ajutor și finanțare privind vaccinurile.

ADVERTISEMENT

Din cauza încălzirii globale, țânțarii care prosperau la tropice se mută în tot mai multe țări în fiecare an. Pandemia COVID-19 a adus un accent puternic asupra bolilor infecțioase și a cercetării vaccinurilor.

Unul dintre domeniile cheie de îngrijorare sunt agenții patogeni transmiși de țânțari. Coronavirusul, despre care se crede că își are originea în lilieci, a infectat până în prezent 7,4 milioane de oameni la nivel global și a ucis aproximativ 420.000 de oameni.

ADVERTISEMENT
Tags: