News

Vaccinul pentru coronavirus nu va fi realizat de americani în acest an. Miza politică a acestui eșec

11.08.2020 | 09:20
Vaccinul pentru coronavirus nu va fi realizat de americani in acest an Miza politica a acestui esec
ADVERTISEMENT

Statele Unite nu vor avea un vaccin pentru coronavirus gata de comercializare în acest an, testările durând mai mult decât se estima. Întârzierea ar putea influența rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA, în contextul în care Donald Trump spera ca vaccinul să fie realizat înainte de 3 noiembrie, data alegerilor, scrie CNN.com.

Speranțele pentru un vaccin produs rapid erau legate de compania Moderna, primul producător de farmaceutice care a început faza 3 de testare clinică a unui vacccin. ”Este exclus, absolut exclus”, a declarat Petr Hotez, vaccinolog la Baylor College of Medicine.

ADVERTISEMENT

Săptămâna trecută, Donald Trump se arăta încrezător că vaccinul va pregătit de utilizare în preajma alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie. ”Cred că vom avea vaccinul înainte de sfârșitul anului, cu siguranță, și în jurul acestei date. Așa cred”, spunea Trump miercuri.

Vaccinul pentru coronavirus, testat îndelung

Testarea vaccinului a început pe 27 iulie, compania Moderna intenționând ca testarea să se facă pe 30.000 de oameni. Potrivit unui mail intern obținut  de CNN, Moderna a reușit până acum să coopteze în program doar 4.536 de subiecți, lotul putând fi complet abia în luna septembrie.

ADVERTISEMENT

Asta cu condiția ca ritmul de înscriere a voluntarilor să se intensifice. Până acum,  doar 54 din  cele 89 de locuri de recrutare sunt operaționale. Chiar dacă ținta de 30.000 de persoane va fi atinsă în  septembrie, compania tot nu va putea pune pe piață vacccinul înainte de 3 noiembrie. ”Nu văd cum ar putea fi posibil”, a spus Paul Offit, vaccinolog la Spitalul de Pediatrie din Philadelphia.

Specialiștii de la Moderna trebuie să vaccineze prima dată voluntarii și apoi să aștepte 28 de zile înainte de a doua doză. Astfel, voluntarii recrutați la finele lui septembrie își vor primi a doua doză abia la sfârșitul lui octoombrie, după care mai trebuie să aștepte două săptămâni pentru ca vaccinul să devină eficient.

ADVERTISEMENT

Ulterior,  cercetătorii trebuie să aștepte care dintre  subiecți se îmbolnăvește de COVID-19 și care nu. Jumătate dintre participanți primesc vaccinul adevărat, restul fiind în lotul placebo, administrându-li-se o injecție fără niciun efect. Nici participanții, nici medicii care fac injecția nu știu care a primit vaccinul și carre nu.

Atât Offit, cât și Hotez estimează că rezultatele studiului  Moderna vor fi disponibile abia în primul trimestru din  2021, în cel mai bun caz.

ADVERTISEMENT

Estimare optimisă la Pfizer

O altă companie farmaceutică, Pfizer, a început pe 27 iulie Faza 2/3 a testării unui vaccin pentru coronavirus. Albert Bourla, directorul companiei, a estimat că va obține lotul de 30.000 de subiecți la începutul lunii septembrie, dar nu a precizat dacă aceștia vor avea nevoie de două doze sau de una singură pentru obținerea imunizării.

Deja au fost vacccinate 2.000 de persoane în prima săptămână din august, iar Bourla precizat că experții Pfizer vor ști la sfârșitul lunii  septembrie sau începutul lui octombrie dacă vaccinul este eficient, după care să înceapă procesul autorizării de către Administrația Alimentelor și Medicamentelor din  SUA. Din nou, experții consultați de CNN s-au arătat  sceptici în condițiile în care Pfizer va administra tot două doze și va avea nevoie de un răstimp pentru a stabili câți dintre cei vaccinați se îmbolnăvesc de COVID-19.

ADVERTISEMENT