News

Vaccinul pentru variola umană, autorizat de EMA şi pentru variola maimuței. Ce se știe despre Imvanex

Reprezentanții Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) au anunțat vineri că au aprobat extinderea utilizării unui vaccin contra variolei umane și pentru folosirea împotriva variolei maimuţei.
22.07.2022 | 18:19
Vaccinul pentru variola umana autorizat de EMA si pentru variola maimutei Ce se stie despre Imvanex
EMA a anunțat aprobarea extinderii utilizării unui vaccin împotriva variolei maimuţei. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

Anunțul EMA vine în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ar putea declara nivelul de alertă maximă cu privire la variola maimuței. Amintim că în urmă cu trei zile a fost descoperit încă un caz de variola maimuței în România.

Măsură importantă pentru a combate variola maimuței în Europa

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a recomandat extinderea indicaţiei vaccinului antivariolic Imvanex pentru a include protecţia adulţilor împotriva variolei maimuţei”, se arată în comunicatul de presă remis de autoritatea sanitară europeană.

ADVERTISEMENT

Vaccinul la care s-a referit EMA este Imvanex, produs de compania daneză Bavarian Nordic. În Uniunea Europeană, acest ser a fost autorizat pentru prevenirea variolei încă din anul 2013.

În prezent, vaccinul Imvanex a fost aprobat pentru a fi utilizat împotriva variolei maimuţei. Când au luat această decizie, experții EMA au ținut cont de asemănarea dintre acest virus şi virusul variolei.

ADVERTISEMENT

În același context, este important de amintit și mesajul directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a declarat că este ”îngrijorat” din cauza creşterii numărului de cazuri de variola maimuţei.

OMS este pregătită pentru un anunț major

Declarațiile șefului OMS au venit în contextul deschiderii reuniunii Comitetului de urgenţă, ocazie folosită și pentru a solicita sfatul experţilor cu privire la creșterea cazurilor de variola maimuței.

ADVERTISEMENT

Tedros Adhanom Ghebreyesus poate declara o eventuală urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională. Este cel mai ridicat grad de alertă al OMS.

În ultimele săptămâni, numărul cazurilor de variola maimuței a ajuns la peste 15.300 în 71 de ţări. Aceste statistici au fost publicate de autorităţile sanitare din Statele Unite ale Americii (CDC).

ADVERTISEMENT

La 23 iunie, mulți experţi i-au recomandat lui Tedros Adhanom Ghebreyesus să nu declare stare de urgenţă sanitară publică de amploare internaţională. Variola maimuţei a fost depistată prima dată la om în anul 1970. Se știe că variola maimuței este mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola umană, eradicată în anul 1980.

ADVERTISEMENT