News

Vaccinul Pfizer ar putea fi depozitat şi la temperaturi mai mari. Compania a trimis deja o solicitare către FDA

19.02.2021 | 19:12
Vaccinul Pfizer ar putea fi depozitat si la temperaturi mai mari Compania a trimis deja o solicitare catre FDA
ADVERTISEMENT

Pfizer și BioNTech solicită Agenției Americane pentru Medicamente (FDA) să autorizeze depozitarea vaccinului anti-Covid pe o perioadă de două săptămâni, la o temperatură cuprinsă între -15 şi -25 grade Celsius, mai mari decât cele prescrise în prezent.

Potrivit unor date publicate vineri, 19 februarie, de reprezentanții celor două companii și citate de cnbc.com, măsura ar duce nu doar la sporirea stabilității serului, ci și la facilitarea procesului de livrare, care se desfășoară cu mare dificultate în această perioadă.

ADVERTISEMENT

Celălalt vaccin bazat pe tehnologia ARN mesager, dezvoltat în laboratoarele Moderna, poate fi păstrat timp de şase luni la temperatura de -20 grade Celsius şi rămâne stabil în frigiderul clasic aproximativ 30 de zile.

Pfizer vrea ca vaccinul anti-Covid să fie depozitat la temperaturi mai mari

Atât transportul, cât și depozitarea vaccinului produs de Pfizer și BioNTech, unul dintre cele trei folosite la ora actuală în statele membre ale Uniunii Europene, sunt condiționate în acest moment de păstrarea lui la temperaturi glaciale, cuprinse între -80°C şi -60°C, în containere speciale care îngreunează distribuirea.

ADVERTISEMENT

În schimb, noile reguli de depozitare „ar putea facilita gestionarea vaccinului nostru în farmacii şi ar putea permite o mai mare flexibilitate în centrele de vaccinare”, susține Ugur Sahin, CEO şi cofondator BioNTech.

Chiar dacă păstrarea serului pe termen mai lung, de până la şase luni, trebuie să se facă în continuare la aceleaşi temperaturi glaciale, cele două companii speră ca FDA să autorizeze o depozitare de până la două săptămâni la temperaturi cuprinse între -25 şi -15 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii canadieni îndeamnă guvernele lumii să amâne rapelul Pfizer

Între timp, cercetătorii din întreaga lume se întrec în studii prin care încearcă să demonstreze eficiența acestui vaccin. Așa se face că în urmă cu 24 de ore a fost publicată o scrisoare prin care doi experți canadieni sugerează guvernelor lumii să amâne administrarea rapelului, pe motiv că prima doză are o eficacitate prea mare, de 92,6%.

Acest lucru va preveni bolile mai severe, spitalizarea și decesele și va reduce presiunile asupra serviciului nostru de sănătate.

ADVERTISEMENT

Reducerea la jumătate a numărului de vaccinări în următoarele 2-3 luni din cauza administrării a două vaccinuri în succesiune rapidă, mai degrabă decât cu o întârziere de 12 săptămâni, nu oferă un impact optim asupra sănătății publice.

Amânarea administrării celei de-a doua doze este o chestiune de securitate naţională. Dacă este ignorată, va conduce cu siguranţă la mii de spitalizări şi decese asociate COVID-19 în această iarnă”, au avertizat Danuta Skowronski şi Gaston De Serres.

ADVERTISEMENT