News

Vaccinul Pfizer/BioNTech a dovedit o eficiență de 94%. Cel mai mare studiu efectuat în lumea reală

25.02.2021 | 14:12
Vaccinul PfizerBioNTech a dovedit o eficienta de 94 Cel mai mare studiu efectuat in lumea reala
ADVERTISEMENT

Cel mai mare studiu efectuat în lumea reală a arătat o eficiență de 94% a vaccinului produs de Pfizer/BioNTech. Serul a redus atât infecțiile asimtomatice, cât și bolile severe, la toate grupele de vârstă, în aceeași măsură.

Cercetarea a fost făcută în Israel. Rapiditatea cu care se desfășoară campania de vaccinare în țara din Orientul Mijlociu a oferit o sursă bogată de date.

ADVERTISEMENT

Studiul este primul major efectuat în lumea reală și a inclus 1,2 milioane de oameni. De asemenea, analizele au mai arătat că, la două săptămâni de la administrarea primei doze, protecția oferită este de 57%.

Vaccinul Pfizer/BioNTech a dovedit o eficiență de 94%. Cel mai mare studiu efectuat în lumea reală

Până în momentul de față, majoritatea informațiilor cu privire la vaccinurile împotriva Covid-19 au ajuns în condiții controlate în cadrul studiilor clinice. Acest lucru a dus la sentiment de incertitudine față de modul în care rezultatele serurilor s-ar transpune în lumea reală.

ADVERTISEMENT

Rezultatele au fost neașteptate până și pentru cercetători: „am fost surprinşi, pentru că ne aşteptam ca, în contextul real, în care lanţul de frig nu este menţinut perfect şi populaţia este mai în vârstă şi mai bolnavă, rezultatele să nu fie la fel de bune pe cât sunt cele din studiile clinice controlate”, a declarat Ran Balicer, principalul autor al studiului, pentru Reutesc, transmite The Guardian.

„Vaccinul a funcţionat la fel de bine în lumea reală. Am arătat că este la fel de eficient în subgrupuri foarte diferite, la tineri și la bătrâni, la cei fără comorbidități și la cei cu puține comorbidități”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Rezultatele studiilor clinice au arătat o eficiență de 95% pentru vaccinul produs de gigantul farmaceutic american și partenerul său german. De asemenea, ultimul studiu a arătat că serul este eficient și împotriva variantei de coronavirus apărută în Marea Britanie.

Cercetătorii au explicat că nu pot să ofere date exacte cu privire la gradul de eficacitate, dar tulpina din Regatul Unit era dominantă în Israel la momentul efectuării studiului. În schimb, analiza nu a făcut lumină asupra efectului pe care serul îl are asupra variantei din Africa de Sud, care a dovedit că reduce eficiența altor vaccinuri.

ADVERTISEMENT

Studiul a cuprins două grupuri de 600.000 de persoane. Primul grup, de oameni vaccinați, a fost raportat la cel de al doilea, de oameni care nu fuseseră supuși procedurii. În cadrul acestuia au colaborat și cercetători de la Școala de Sănătate Publică Harvard TH Chan, Școala de Medicină Harvard și Spitalul de Copii din Boston.

„Și mai sunt vești bune, care confirmă faptul că vaccinul este în jur de 90% eficient în prevenirea infecției documentate cu orice grad de severitate de la șapte zile după a doua doză”, a spus Peter English, consultant al guvernului britanic în controlul bolilor transmisibile.

ADVERTISEMENT