News

Vaccinul Pfizer/BioNTech, eficient împotriva mutațiilor Covid din UK și Africa de Sud. Studiu

08.02.2021 | 20:32
Vaccinul PfizerBioNTech eficient impotriva mutatiilor Covid din UK si Africa de Sud Studiu
ADVERTISEMENT

Vin vești bune din domeniul medical. În plină campanie de vaccinare, oamenii de știință au scos în evidență faptul că vaccinul Pfizer/BioNTech este eficient împotriva mutațiilor din UK și Africa de Sud. 

Au existat temeri la nivel mondial în legătură cu faptul că primul vaccin apărut pe piață și recunoscut de cele mai importante agenții medicale, Pfizer/BioNTech, nu ar combate noile mutații ale SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Un studiu recent, efectuat în SUA, a constatat că produsul Pfizer/BionTech neutralizează cele trei variante ale Covid-19 apărute în Marea Britanie şi în Africa de Sud.

Vaccinul Pfizer/BioNTech este eficient împotriva mutațiilor Covid-19 din UK și Africa de Sud

Zeci de milioane de persoane de pe glob au fost deja imunizate cel puțin cu o doză din vaccinul produs de companiile Pfizer și BioNTech. Pentru toate acestea, dar și pentru cele programate deja la imunizare, cercetătorii din SUA vin cu vești excelente.

ADVERTISEMENT

Se pare că vaccinul poate neutraliza 3 dintre cele mai periculoase mutaţii ale SARS-Cov-2 întâlnite până acum, cea din Marea Britanie și cele două din Africa de Sud.

LaUniversitatea din Texas (SUA), o echipă de oameni de știință a proiectat combinaţii ale mutaţiilor găsite în aceste variante şi a analizat plasmele a 20 de participanţi la un studiu clinic cu vaccinul BNT162b2 de la Pfizer, după două sau patru săptămâni de la imunizare cu două doze administrate la interval de trei săptămâni.

ADVERTISEMENT

Rezultatele au fost excelent: în fiecare plasmă s-a verificat neutralizarea SARS-CoV-2 precum şi a tulpinilor mutant ale coronavirusului, potrivit site-ului Nature.

Autorii cercetării au găsit probe de neutralizare a virusurilor mutante în ansamblul plasmelor, cu o uşoară variație, întrucât neutralizarea împotriva mutaţiei E484K a fost ”uşor inferioară”, comparativ cu cea împotriva mutaţiei N501Y.

ADVERTISEMENT

De ce se tem cercetătorii

În ciuda veștilor bune legate de cele trei mutații care pot fi neutralizate de vaccin, transformarea continuă a virusului mortal face ca datele clinice și observarea constantă să fie imperative.

Specialiștii spun că nu este o concluzie definitivă aceea că vaccinurile utilizate în prezent vor rămâne eficiente împotriva posibilelor noi variante ale virusului în viitor.

Chiar autorii studiului din Texas avertizează că evoluţia continuă a SARS-CoV-2 ”necesită o observare constantă a eficacităţii vaccinului împotriva tulpinilor emergente”.

ADVERTISEMENT