News

Vaccinul Pfizer contra COVID-19 a primit autorizație completă în SUA pentru persoanele peste 16 ani

Autorizația acordată de FDA serului produs de Pfizer/BioNTech este prima de acest fel pentru un vaccin contra COVID.
23.08.2021 | 18:57
Vaccinul Pfizer contra COVID19 a primit autorizatie completa in SUA pentru persoanele peste 16 ani
ADVERTISEMENT

Vaccinul împotriva COVID-19 produs de compania americană Pfizer Inc în colaborare cu cea germană BioNTech SE a primit luni autorizația completă a Administraţiei americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA) pentru  pentru a fi folosit pentru persoane cu vârsta de peste 16 ani.

Aceasta este prima astfel de aprobare pentru un vaccin împotriva noului coronavirus.

Vaccinul Pfizer a primit autorizație completă în SUA pentru persoanele peste 16 ani

„Vaccinul a fost cunoscut sub numele de vaccin Pfizer-BioNTech COVID-19 și va fi comercializat acum sub numele de Comirnaty, pentru prevenirea bolii COVID-19 la persoanele cu vârsta de 16 ani și peste”, a declarat FDA în anunțul său de luni.

ADVERTISEMENT

Serul era administrat în baza unei autorizaţii de urgenţă din luna decembrie a anului trecut, perioadă de timp în care a fost administrat unui număr de peste 204 milioane de americani. În luna mai, autorizația a fost extinsă la cei cu vârsta peste 12 ani.

Astfel de autorizații de urgență din partea FDA au primit toate cele trei vaccinuri împotriva COVID-19 folosite până în prezent în SUA (Pfizer, Johnson & Johnson și Moderna) pentru a putea fi utilizate.

ADVERTISEMENT

„Vaccinul continuă să fie disponibil și sub autorizație de utilizare de urgență (EUA), inclusiv pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani și pentru administrarea unei a treia doze la anumite persoane imunocompromise”, potrivit FDA.

Oficialii americani din domeniul sănătăţii publice speră că acest demers îi va convinge pe americanii nevaccinaţi că acest produs este sigur şi eficient.

ADVERTISEMENT

“În timp ce milioane de americani s-au vaccinat deja în siguranţă împotriva COVID-19, înţelegem că pentru unii, aprobarea completă a unui vaccin de către FDA ar putea să le ofere încrederea necesară pentru a se vaccina”, a comentat Janet Woodcock, directoarea interimară a FDA.

Aprobarea completă a serului împotriva COVID-19 vine la câteva zile după ce administrația Biden a anunțat planuri de a oferi doze de rapel adulților vaccinați începând cu 20 septembrie – în așteptarea aprobării de către FDA și a recomandării Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

ADVERTISEMENT

Până în prezent aproximativ 51% dintre americani s-au vaccinat complet împotriva COVID-19.