News

Vaccinul Pfizer e sigur și 95% eficient. Rezultate finale

18.11.2020 | 14:59
ADVERTISEMENT

Pfizer a finalizat ultima fază a studiului clinic asupra vaccinului anti-COVID. Datele publicate astăzi arată ca acesta este sigur și are o eficiență de 95%.

Compania a declarat că intenționează să solicite aprobarea de urgență de la Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) „în câteva zile”.

ADVERTISEMENT

Studiul Pfizer și BioNTech a inclus aproape 44.000 de voluntari, dintre care jumătate au primit vaccinul. Cealaltă jumătate a primit o injecție placebo.

Cel mai rapid proces de dezvoltare a unui vaccin

Pfizer a publicat astăzi primul set de rezultate complete ale studiului clinic de faza III.

Datele arată că vaccinul previne formele ușoare și severe de COVID-19 și are o eficiență de 94% la adulții în vârstă,  94 la sută eficientă la adulții mai în vârstă, vulnerabili la dezvoltarea formelor severe de boală.

ADVERTISEMENT

Pfizer, care a dezvoltat vaccinul împreună cu partenerul său BioNTech, a declarat că companiile intenționează să solicite autorizației de urgență la Food and Drug Administration „în câteva zile”, ridicând speranța că un vaccin funcțional ar putea deveni în curând o realitate.

Rezultatele studiului – la mai puțin de un an după ce cercetătorii au început să lucreze la vaccin – au spulberat toate recordurile de viteză pentru dezvoltarea unui vaccin, un proces care durează de obicei ani.

ADVERTISEMENT

„Rezultatele studiului marchează un pas important în această călătorie istorică de opt luni pentru a prezenta un vaccin capabil să ajute la încetarea acestei pandemii devastatoare”, a declarat dr. Albert Bourla, directorul executiv al Pfizer, într-un comunicat citat de The New York Times.

Dacă F.D.A. autorizează vaccinul, administrat în două doze, Pfizer a spus că ar putea avea până la 50 de milioane de doze disponibile până la sfârșitul anului și până la 1,3 miliarde până la sfârșitul anului viitor.

ADVERTISEMENT

Rezultatele sunt concordante cu o analiză timpurie pe care Pfizer și BioNTech au raportat-o săptămâna trecută, care a constatat că vaccinul are o eficiență de peste 90%.

Luni, producătorul de medicamente Moderna a raportat că vaccinul său are o eficiență de 94,5% potrivit datelor timpurii.

Studiul Pfizer și BioNTech a inclus aproape 44.000 de voluntari, dintre care jumătate au primit vaccinul. Cealaltă jumătate a primit o injecție placebo. Apoi, cercetătorii au așteptat să vadă câte persoane din fiecare grup au dezvoltat COVID-19.

Companiile au precizat că din 170 de cazuri de COVID-19, 162 au fost în grupul placebo și opt au fost în grupul de vaccinuri. Din 10 cazuri de boală severă, nouă au primit placebo.

Pfizer și BioNTech au spus că eficacitatea vaccinului a fost consecventă în funcție de vârstă, rasă și etnie. Cel mai frecvent efect advers serios a fost oboseala, 3,7% dintre voluntari raportând oboseală după ce au luat a doua doză. 2% dintre voluntari au raportat dureri de cap după a doua doză. Adulții mai în vârstă au raportat efecte secundare mai puține și mai ușoare, au spus companiile.

În plus față de rezultatele studiului său clinic, Pfizer a spus că este gata să depună la F.D.A. două luni de date de siguranță recomandate de agenție, precum și înregistrări detaliate de fabricație care arată că compania poate produce în mod constant loturi de înaltă calitate ale produsului său. F.D.A. va revizui datele și va solicita unui grup extern de experți în vaccinuri să analizeze cererea, un proces care ar putea dura săptămâni.

Pfizer și Moderna au dezvoltat vaccinuri care utilizează o nouă tehnologie care nu a fost niciodată aprobată pentru uz uman. Ambele folosesc o versiune sintetică a materialului genetic al coronavirusului, numită ARNm, pentru a programa celulele unei persoane pentru a produce multe copii ale unui fragment al virusului. Fragmentul respectiv declanșează alarme în sistemul imunitar și îl stimulează să atace dacă persoana este expusă la virusul real.

Dacă vaccinul este autorizat, atenția se va îndrepta imediat asupra modului în care va fi distribuit. Vaccinul trebuie păstrat la minus 94 grade Fahrenheit (minus 34 de grade Celsius), mai rece decât orice alt vaccin în curs de dezvoltare. Pfizer va livra vaccinul în cutii speciale de 1.000 până la 5.000 de doze, care sunt umplute cu gheață uscată și echipate cu senzori GPS. Vaccinul Pfizer poate fi depozitat în congelatoare convenționale timp de până la cinci zile sau în răcitoarele speciale până la 15 zile, atâta timp cât gheața uscată este completată și cutiile nu sunt deschise mai mult de două ori pe zi.

Vaccinul Moderna trebuie, de asemenea, păstrat într-un congelator pe termen lung, dar la minus 4 grade Fahrenheit(minus 15 grade Celsius). Compania a declarat luni că vaccinul său ar putea fi păstrat în congelator până la 30 de zile, nu șapte așa cum se credea anterior, ceea ce ar putea face mai ușor de depozitat decât vaccinul Pfizer.

ADVERTISEMENT