News

Vaccinul Pfizer, peste 90% eficiență la copiii de 5-11 ani. CNCAV: Copiii pot „genera noi variante emergente”

La copiii cu vârste între 5 și 11 ani, două doze de vaccin Pfizer au avut o eficacitate de 90,7% împotriva Covid-19. Iar CNCAV anunță că, nevaccinați, copiii ar putea dezvolta noi variante de virus
10.11.2021 | 14:53
Vaccinul Pfizer peste 90 eficienta la copiii de 511 ani CNCAV Copiii pot genera noi variante emergente
ADVERTISEMENT

CNCAV este de părere că vaccinarea copiilor împotriva COVID-19 poate aduce beneficii atât directe, cât și indirecte, precum menținerea școlilor deschise și favorizarea învățământului fizic. Dar, mai grav, răspândirea virusului printre copii ar putea să producă și „noi variante emergente” de SARS-CoV-2.

Vaccinul Pfizer, eficiență peste 90% în cazul copiilor de 5-11 ani

Potrivit datelor comunicate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților de Imunizare împotriva Covid-19 (CNCAC), două doze de 10 micrograme (μg) de vaccin Comirnaty – Pfizer BioNTech (BNT162b2), efectuate la intervale de 21 de zile, sunt sigure și imunogene.

ADVERTISEMENT

De asemenea, CNCAV arată că vaccinul are o eficiență de 90,7% contra COVID-19 în cazul copiilor cu vârste cuprinse în intervalul 5-11 ani.

Beneficiile vaccinării copiilor

La copii, studiul de evaluare a Comirnaty – Pfizer BioNTech a fost efectuat din mai multe motive, iar vaccinarea copiilor aduce mai multe efecte benefice, și directe, și indirecte.

ADVERTISEMENT

„Odată cu prioritizarea grupelor mai mari de vârstă pentru vaccinare, copiii de vârstă școlară reprezintă acum un procent tot mai mare de cazuri și spitalizări față de începutul pandemiei, iar focarele din școli au o frecvență tot mai mare”, scrie CNCAV pe Facebook.

Risc de dezvoltare a unui sindrom inflamator multisistemic

„Fără vaccinuri eficiente împotriva COVID-19 pentru această grupă de vârstă, copiii ar putea deveni surse constante de infectare şi genera noi variante emergente”, spun reprezentanții CNCAV.

ADVERTISEMENT

Printre avantajele directe ale prevenirii infecției cu SARS-CoV-2 la copii se regăsește și protecția contra unor forme grave, a internărilor și a unor complicații severe sau de lungă durată, ca de exemplu sindromul de inflamație multi-sistemică.

„Deși Covid-19 este, în general, mai ușoară la copii decât la adulți, boala severă și complicațiile pe termen lung, inclusiv sindromul inflamator multisistemic la copii (MIS-C), pot apărea după infecția primară”, se precizează în studiul de evaluare.

ADVERTISEMENT

CNCAV: Trebuie să ne vaccinăm pentru a ține școlile deschise

„Vaccinarea la scară largă pentru toate grupele de vârstă este, prin urmare, esențială în eforturile continue de a reduce pandemia”, transmite CNCAV.

Beneficiile indirecte cuprind probabilitatea de a reduce gradul de transmitere al bolii în mediul familial și în cel școlar, inclusiv în cazul în care transmiterea afectează persoanele mai vulnerabile, precum și o mai mare siguranță a desfășurării învățământului în format fizic.

„Închiderea și carantina școlilor din cauza COVID-19 au costuri sociale și economice pentru familii și îngrijitori”, spune CNCAV pe Facebook.

 

ADVERTISEMENT