News

Vaccinul rusesc, folosit de Putin ca armă politică. Sputnik V împarte UE în mai multe tabere

22.04.2021 | 19:08
Vaccinul rusesc folosit de Putin ca arma politica Sputnik V imparte UE in mai multe tabere
Vaccinul rusesc generează dispute politice în Uniunea Europeană/ Sursă foto: Hepta; Montaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Vaccinul rusesc Sputnik V provoacă disensiuni politice în Uniunea Europeană, inclusiv în țări care încă nu au primit nici măcar o doză din acest ser. Unii politicieni europeni acuză deschis Rusia că se folosește în mod deliberat de vaccin în acest scop, se arată într-o analiză Politico.eu.

Sputnik V este deocamdată în examinarea Agenția Europene a Medicamentului pentru autorizare, iar Comisia Europeană a afirmat că nu are nevoie de el, însă acest lucru nu a împiedicat unele guverne din UE să încheie înțelegeri separate cu Rusia pentru livrări de vaccin.

ADVERTISEMENT

Oponenții utilizării vaccinului se tem că Rusia se va folosi de vaccin pentru a atinge obiective politice mai largi, inclusiv prin crearea de dispute politice în țările europene, lucru care deja s-a întâmplat în mai multe țări.

Premierul care și-a pierdut funcția din cauza Sputnik V

Germania a fost până săptămâna trecută un promotor al unei politici unitare a Uniunii Europene de combatere a epidemiei, însă a anunțat că va începe negocieri cu Rusia pentru achiziția de vaccin, luând-o astfel pe urmele Ungariei și Slovaciei, care au făcut deja comenzi ferme. Și Austria vrea să cumpere un milion de doze.

ADVERTISEMENT

Alte țări nu-și fac iluzii asupra intențiilor din spatele generozității cu care Rusia este dispusă să-și exporte vaccinul de fabricație proprie bănuind că vaccinul este un mijloc de negociere în chestiuni precum masarea de trupe la granița cu Ucraina sau tratamentul din închisoare al liderului opoziției, Aleksei Navalnîi. Primul-ministru din Lituania ,Ingrida Šimonytė,  a descris Sputnik V drept „o armă hibridă folosită pentru a diviza și a domni”.

Rezultatele se văd deja. În Cehia premierul Andrej Babiš i-a dat afară din guvern pe miniștrii Sănătății și de Externe pentru că s-au opus utilizării Sputnik V, iar în Slovacia guvernul a căzut după ce premierul Igor Matovič a anunțat că vrea să cumpere 2.000.000 de doze de vaccin rusesc.

ADVERTISEMENT

Criza s-a prelungit și în noul guvern slovac de coaliție, în care Matovič este ministru de Finanțe. Autoritatea slovacă din domeniul farmaceutic a refuzat să permită folosirea tranșelor de vaccin venite din Rusia pe motiv că dozele primite diferă de cele care au fost validate printr-un studiu clinic publicat în prestigiosul jurnal medical Lancet. Ulterior, Matovič a anunțat că dozele vor fi validate pentru utilizare prin intermediului agenției medicamentelor din Ungaria, țară care folosește deja Sputnik V pe scară largă.

Germania bate din nou palma cu Rusia

Mult mai gravă este văzută decizia autorităților de la Berlin de a începe negocierile de achiziție cu Rusia deoarece poate afecta grav politica de vaccinare la nivelul întregii Uniuni Europene. Europarlamentarul ecologist Viola von Cramon-Taubadel a calificat decizia drept „un dezastru geopolitic”, amintind că Vladimir Putin se va folosi de acest lucru pentru o lovitură de imagine pe plan intern prin intermediul propagandei pro-Kremlin. „Este foarte îngrijorător că politicienii germani sunt atât de naivi încât să nu înțeleagă ce se întâmplă”, a spus von Cramon-Taubadel.

ADVERTISEMENT

Temerile sunt amplificate de faptul că unele autorități regionale din Europa au decis să cumpere Sputnik V peste capul guvernelor central. Regiunea Madrid, condusă de conservatoarea Isabel Díaz Ayuso, a încercat să facă achiziția provocând un conflict cu guvernul socialist. Landul german Bavaria a anunțat achiziția a 2,5 milioane de doze, independent de guvernul de la Berlin. Anunțuri similare au fost făcute de regiunea franceză Provence-Alpes-Côte d’Azur și ce italiană Campagna.

În schimb, rușii se plâng că subiectul vaccinării este tratat în mod politic, deși unica motivație a promovării vaccinului Sputnik V ar fi stoparea pandemiei. „Politizarea vaccinurilor este lipsită de etică și costă vieți. Media ar trebui să contribuie la combaterea pandemiei de Covid-19, nu să o îngreuneze prin afirmații false”, se arată într-un punct de vedere al Fondului Rus pentru Investiții Directe, fondul suveran prin care este promovat vaccinul peste hotare.

În pofida temerilor provocate, vânzările Rusiei ar putea să crească și mai mult. Luni, India a autorizat folosirea Sputnik V, iar țara asiatică ar putea produce 850 de milioane de doze anual în urma încheierii unor acorduri între Rusia și companii farmaceutice autohtone.

În plus, în Europa a provocat îngrijorare anunțul Johnson & Johnson prin care compania a anunțat că va întârzia livrările de vaccin din cauza preocupărilor legate de apariția cheagurilor de sânge la serul realizat. Deja întârzierile la livrările făcute de celelalte companii farmaceutice au făcut ca obiectivele UE privind ponderea populației imunizate până la sfârșitul verii să pară acum greu de atins.

Presiunea este foarte mare asupra politicienilor germani, în condițiile în care 2021 este an electoral, iar valul de infectări a determinat autoritățile să adopte restricții nepopulare, în timp ce nivelul vaccinării a rămas scăzut, potrivit lui  Katrin Boettger, director al Institutului pentru Politici Europene din Berlin.

Politico.eu menționează însă că există temeri legate și de pe siguranța vaccinării cu Sputnik V. Europarlamentarul român Cristian Bușoi (PNL) a invocat rapoarte privind patru decese și șase cazuri de complicații grave, însă partea rusă a negat că vaccinul duce la apariția cheagurilor de sânge.

Evident că vaccinul este folosit de Rusia ca un instrument politic. Altfel l-ar fi utilizat pentru a crește rata vaccinării în Rusia, care este încă redusă, decât să-l exporte”, a mai spus Bușoi.

ADVERTISEMENT
Tags: