News

Vaccinul rusesc Sputnik V ar putea fi pus în circulație la nivel mondial. Așteaptă autorizația Agenției Europene

04.03.2021 | 15:32
Vaccinul rusesc Sputnik V ar putea fi pus in circulatie la nivel mondial Asteapta autorizatia Agentiei Europene
ADVERTISEMENT

Agenția Europeană a Medicamentelor (AEM) a anunțat că a început evaluarea vaccinului rusesc Sputnik V. Această evaluare va continua până se va constata că există suficiente dovezi astfel încât vaccinul să fie autorizat oficial, informează AFP.

Agenția Europeană a Medicamentelor (AEM) a anunțat joi că a început evaluarea vaccinului rusesc anti-COVID-19 Sputnik V.

ADVERTISEMENT

Această evaluare se va desfășura destul de repede, în contextul în care rușii au transmis că sunt pregătiți să livreze 50 de milioane de doze.

„Deși EMA nu poate să prevadă calendarul general, ar trebui ca evaluarea să ceară mai puțin timp decât de obicei”, a transmis reprezentanții EMA.

ADVERTISEMENT

În prezent se verifică dacă vaccinul este sigur

“Agenția Europeană a Medicamentelor a început un studiu continuu privind Sputnik V, un vaccin împotriva Covid-19 dezvoltat de centrul național rusesc Gamaleya de epidemiologie și microbiologie”, a anunțat agenția europeană, care are sediul la Amsterdam.

EMA va evalua datele obținute din cadrul testărilor și va decide dacă beneficiile depășesc riscurile și dacă vaccinul poate fi autorizat oficial.

ADVERTISEMENT

“În urma aprobării EMA, vom fi pregătiți să furnizăm vaccinuri pentru 50 de milioane de europeni începând cu iunie 2021”, a declarat într-un comunicat Kirill Dmitriev, șeful Fondului Rus pentru Investiții Directe, care a contribuit la dezvoltarea acestui vaccin și răspunde de comercializarea vaccinului peste hotare.

Oficialii ruși susțin că vaccinul „Sputnik V” are o eficacitate de 92%

Vaccinul rusesc „Sputnik V” este lăudat de oficialii ruși. Rușii susțin că e mai ieftin decât cele produse de companiile Moderna și Pfizer și mai ușor de transportat, la temperaturi cuprinse între 2 şi 8 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

În plus, eficiența acestuia ar fi de 92%, conform datelor preliminare al testelor clinice de fază a treia.

Cererea înregistrată pentru vaccinul „Sputnik V” este pentru aproximativ un miliard de persoane, iar capacitatea Rusiei de producție pentru anul 2021 ajunge doar la jumătate din acestă cerere, susținea Dmitriev,  în noiembrie 2020.

ADVERTISEMENT