News

Vaccinul Sputnik V va fi folosit mai des Europa. Ce țări au încheiat acorduri cu Rusia

15.03.2021 | 16:32
Vaccinul Sputnik V va fi folosit mai des Europa Ce tari au incheiat acorduri cu Rusia
ADVERTISEMENT

Vaccinul Sputnik V e pregătit să „înțepe” Europa. Mai multe țări au încheiat acorduri cu Rusia pentru producerea antidotului și aprovizionarea în cantități mari.

Fondul suveran rus (RDIF) a anunţat luni că a încheiat acorduri de producţie a vaccinului împotriva covid-19, Sputnik V, cu societăţi din Italia, Spania, Franţa şi Germania.  Aceste tratate vin într-un moment în care se așteaptă omologarea vaccinului în Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

ADVERTISEMENT

”În prezent sunt în curs alte negocieri, în vederea creşterii producţiei în UE. Asta va permite începerea aprovizionării pieţei unice europene cu Sputnik V imediat după autorizarea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA)”, a anunţat într-un comunicat conducătorul fondului, Kirill Dmitriev, potrivit news.ro

Vaccinul Sputnik V e pregătit să „înțepe” Europa. Italia, Spania, Franţa şi Germania au încheiat acorduri cu Rusia

Nu au fost anunţate numele grupurilor farmaceutice europene cu care a încheiat acorduri Moscova pentru vaccinul Sputnik V. UE se confruntă cu dificultăţi în aprovizionarea cu vaccin împotriva covid-19.

ADVERTISEMENT

Antidotul rusesc nu este încă autorizat în Uniunea Europeană, însă a depăşit o etapă importantă odată cu lansarea examinării vaccinului de către EMA, cu sediul la Amsterdam.

Totuși, autoritățile  s-au declarat pregătite să furnizeze vaccinuri unui număr de 50 de milioane de europeni, începând din iunie.

ADVERTISEMENT

Conducătorul fondului suveran rus (RDIF), Kirill Dmitriev, a anunţat luni că Rusia este pregătită ”să lanseze aprovizionarea statelor membre UE care autorizează Sputnik V în mod independent” faţă de EMA. Același lucru s-a întâmplat deja cu Ungaria.

Sputnik V a fost primit iniţial cu scepticism în străinătate. Între timp, vaccinul de la Moscova a convins 50 de ţări. Rușii au anunţat succesul încă din vara lui 2020, în urma unor teste asupra a doar câteva zeci de persoane.

ADVERTISEMENT

Siguranţa vacinului rus a fost validată în februarie de revista ştiinţifică The Lancet.