News

Vaccinurile anti-Covid Pfizer și Moderna pot fi administrate și bebelușilor. EMA le-a dat undă verde

Agenţia Europeană pentru Medicamente a aprobat administrarea vaccinurilor anti-Covid Pfizer şi Moderna pentru bebeluși. Anunțul oficial al EMA.
20.10.2022 | 11:10
Vaccinurile antiCovid Pfizer si Moderna pot fi administrate si bebelusilor EMA lea dat unda verde
EMA aprobă administrarea vaccinurilor anti-Covid Pfizer și Moderna pentru copii încă de la 6 luni. Sursa foto: parents.com
ADVERTISEMENT

Într-un comunicat emis la mijlocul acestei săptămâni, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat că a aprobat utilizarea încă de la vârsta de 6 luni a două vaccinuri anti-Covid.

EMA aprobă administrarea vaccinurilor anti-Covid Pfizer și Moderna pentru copii încă de la 6 luni

E vorba de cele produse de Pfizer şi Moderna. Vorbim astfel de primele seruri anti-Covid-19 autorizate în statele UE pentru persoanele cu vârste mai mici de cinci ani.

ADVERTISEMENT

”Comitetul pentru medicamente de uz uman al EMA a recomandat utilizarea la copiii cu vârste cuprinse între 5 luni şi 4 ani a vaccinului Comirnaty, produs de Pfizer, şi utilizarea la copiii cu vârste de la 6 luni la 5 ani a vaccinului Spikevax, produs de Moderna”, a anunţat agenţia într-un comunicat.

În ceea ce privește modul de administrare, instituția medicală precizează că dozele celor două vaccinuri prevăzute pentru aceste grupe de vârstă sunt mai slabe în raport cu dozele folosite pentru adulţi.

ADVERTISEMENT

EMA precizează că la copiii din grupa de vârstă 6 luni – 4 ani, vaccinul pediatric Comirnaty poate fi administrat în schema primară de vaccinare care cuprinde trei doze – a câte 3 micrograme fiecare.

Primele două doze se administrează la trei săptămâni distanță, urmate de o a treia doză administrată la cel puțin 8 săptămâni după a doua doză.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește vaccinul pediatric Moderna pentru copiii din grupa de vârstă 6 luni – 5 ani, acesta poate fi administrat în schema primară de vaccinare care conţine două doze – a câte 25 de micrograme fiecare. Schema se administrează la intervale de patru săptămâni.

Beneficiile aduse de Comirnaty şi Spikevax la copiii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 4 sau 5 ani, respectiv, prevalează în faţa riscurilor”, precizează EMA.

ADVERTISEMENT

Forul sanitar european mai adaugă faptul că efectele secundare sunt în general ușoare sau moderate și se ameliorează în doar câteva zile după vaccinare.

EMA a mai autorizat un vaccin al companiei Moderna care vizează subvariantele de Omicron BA.4 şi BA.5

Tot în această săptămână, EMA a mai autorizat un vaccin Moderna care vizează subvariantele de Omicron BA.4 şi BA.5.

Acesta este recomandat pentru adulţi şi pentru copiii cu vârste de peste 12 ani care au beneficiat deja de o primă vaccinare împotriva Covid-19.

Anterior, un alt vaccin Moderna, pentru varianta de Omicron BA.1 şi tulpina originală a noului coronavirus, a fost deja autorizat din luna septembrie.

ADVERTISEMENT