News

Vaccinurile anti-Covid existente în România, eficiente și în fața noii variante Omicron. Anunțul lui Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei de imunizare anti-Covid din România, medicul Valeriu Gheorghiță, anunță că vaccinurile existente în țara noastră sunt eficiente și în fața noii variante Omicron.
13.12.2021 | 16:23
Vaccinurile antiCovid existente in Romania eficiente si in fata noii variante Omicron Anuntul lui Valeriu Gheorghita
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), vine cu vești bune în contextul extinderii accelerate a mutației Omicron a Covid-19.

Vaccinurile din România, eficiente fața de varianta Omicron. Anunțul medicului Valeriu Gheorghiță

Potrivit medicului, vaccinurile își păstrează eficiența în fața noii variante Omicron, depistate la finele lunii noiembrie în Africa de Sud.

ADVERTISEMENT

Dr. Gheorghiță subliniază faptul că noua tulpină are toate șansele să devină dominantă în următoarele luni, inclusiv în România.

”În momentul de faţă, vaccinurile disponibile în România îşi menţin eficienţa faţă de formele severe de boală, faţă de riscul de spitalizare şi de deces, chiar şi în faţa noii variante virale Omicron care foarte probabil că în următoarele săptămâni şi luni va deveni dominantă cel puţin la nivel european şi în ţara noastră”, a anunțat Valeriu Gheorghiţă, luni după-amiază, potrivit news.ro.

ADVERTISEMENT

Același Valeriu Gheorghiță a ținut să puncteze faptul că riscul de transmitere a bolii în cazul infecţiei cu noua variantă virală este ”mult mai mare” comparativ cu tulpina virală dominantă la acest moment.

Dată fiind această realitate de necontestat, medicul transmite că este important ca oamenii să se informeze din surse oficiale atunci când iau o decizie în privința vaccinării anti-Covid.

ADVERTISEMENT

În acest weekend, coordonatorul CNCAV a ținut să le reamintească românilor că ”nu vaccinurile omoară oameni, ci boala COVID-19 a ucis 56.000 de români”, 90% dintre aceștia fiind nevaccinați.

România, 8 cazuri de infectare cu mutația Omicron depistate oficial

Până la ora actuală, pe teritoriul României au fost confirmate 8 cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-Cov-2.

ADVERTISEMENT

Cel mai recent caz, cel cu numărul 8, a fost confirmat duminică. Este vorba despre un bărbat de 39 de ani din județul Maramureș care are istoric de călătorie în Nigeria. Acesta se află în izolare, iar starea lui de sănătate este bună. Bărbatul este vaccinat anti-Covid 19 cu schema completă.

Cu toate acestea, România ar putea avea încă 11 cazuri noi de infectare cu varianta Omicron, anunța vineri, șefa Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol.

Potrivit oficialului INSP, ”avem 6 cazuri probabile” și ”5 cazuri suspecte” de infectare cu tulpina cea nouă.

Luni, 13 decembrie, tulpina sud-africană Omicron a provocat primul deces. În Marea Britanie, o persoană a fost răpusă de noua mutație a SARS-CoV-2. Boris Johnson a făcut anunțul decesului în cadrul unei vizite la un centru de vaccinare din Anglia.

ADVERTISEMENT