News

Vaccinurile anti-Covid, testate pe copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Va fi necesară şi o a treia doză pentru adulţi?

Cercetătorii încearcă să afle dacă a treia doză de vaccin va fi necesară, în timp ce serul ar putea fi administrat și copiilor de șase luni.
09.06.2021 | 17:40
Vaccinurile antiCovid testate pe copiii cu varste cuprinse intre 5 si 11 ani Va fi necesara si o a treia doza pentru adulti
ADVERTISEMENT

Vaccinarea este în plină desfășurare la nivel mondial și din ce în ce mai mulți oameni aleg să se imunizeze. O urmare firească a acestei etape a pandemiei este apariția unei întrebări importante: cât de mult va dura imunitatea la Covid-19, odată cu administrarea dozei sau dozelor necesare de vaccin?

Se discută din ce în ce mai mult despre cea de-a treia doză de vaccin, însă informațiile disponibile nu sunt concludente, momentan.

ADVERTISEMENT

În paralel, diverse institute de sănătate publică din lume au început teste clinice cu pacienți imunizați complet. Estimările actuale sugerează că vaccinurile Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson ar oferi o protecție timp de un an de zile, însă informația este, de fapt, incertă. Nu se știe nici cum vor influența noile variante ale coronavirusului nevoia de o nouă imunizare.

În Statele Unite, a început un test în care pacienți primesc o a treia doză de vaccin Moderna, indiferent de vaccinurile efectuate anterior. Cercetătorii vor să vadă dacă această doză le crește numărul de anticorpi și prelungește durata protecției împotriva SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Teste clinice numeroase pentru copii cu vârste din ce în ce mai fragede

De asemenea, Pfizer testează vaccinul său pe copii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Decizia vine la câteva săptămâni după ce serul a fost aprobat pentru tinerii cu vârste între 12 și 15 ani.

Există teste în faze incipiente pentru copii cu vârste de chiar și șase luni. Acestea vor fi extinse după ce este determinată siguranța vaccinului la vârste atât de mici.

ADVERTISEMENT

În paralel, CEO-ul Moderna crede că vaccinul său ar trebui să fie disponibil pentru copii cu vârste de cel puțin cinci ani, începând cu toamna acestui an.

Cu toate acestea, există o dezbatere aprinsă în rândul părinților și al medicilor cu privire la imunizarea copiilor, având în vedere că aceștia nu sunt afectați prea des și prea puternic de boală, iar decesele minorilor reprezintă doar 0,1% din totalul morților.

ADVERTISEMENT

De ce ne-ar fi necesară o doză suplimentară de vaccin

Iar, vorbind despre copii și despre vaccinuri, putem menționa și diferența dintre vaccinul gripal, de exemplu, și cel împotriva pojarului. Unul trebuie administrat anual, în vreme pentru celălalt, două doze efectuate în copilărie sunt suficiente.

Unele boli, precum pojarul, duc la o imunitate ce ține de-a lungul vieții. În cazul altor boli, imunitatea scade treptate de-a lungul timpului.

Și vaccinurile funcționează similar, replicând condițiile oferite ulterioare infectării. Două vaccinuri anti-pojar îți oferă imunitate pe tot parcursul vieții, în vreme ce vaccinul anti-tetanos trebuie administrat o dată la zece ani.

Uneori, virusul se schimbă atât de mult, încât e nevoie de un vaccin nou, adaptat, anual. Este cazul virusului care provoacă gripa și vaccinului aferent.

Despre vaccinurile anti-Covid nu știm încă ce să spunem, deoarece imunizarea a început abia la începutul anului. Cu toate acestea, primele informații disponibile sunt îmbucurătoare.

Cercetătorii au prelevat mostre de sânge de la voluntarii înscriși în teste clinice și au măsurat nivelurile de anticorpi și celule imune care lucrează împotriva coronavirusului.

Nivelurile scad, așa cum era de așteptat, însă destul de lent. E posibil ca, prin prisma acestei scăderi lente, protecția oferită să fie una de lungă durată. Oamenii infectați anterior ce au fost și imunizați după trecerea prin boală au parte de o protecție sporită.

Există posibilitatea ca imunitatea să se păstreze pentru câțiva ani, iar a treia doză ar putea să nu fie necesară după doar un an de la schema inițială de vaccinare.

Ce diferențe pot apărea pe termen lung între vaccinuri

Ar putea exista și diferențe pe termen lung între vaccinuri. Moderna și Pfizer, bazate pe tehnologia ARN, par să fie mai eficace decât cele ce folosesc virusuri inactive, cum ar fi Sinopharm sau Bharat Biotech.

Încă nu e clar de ce se întâmplă asta, mai ales că vaccinurile ARN sunt noi, astfel că nu a existat timp suficient pentru studierea răspunsului imun pe termen lung.

Momentan, încă nu avem nici o metodă clară de a ști când vaccinurile primite nu mai oferă suficientă protecție împotriva bolii. Oamenii de știință caută diverse semne după care să se ghideze; s-ar putea ca un anumit nivel de anticorpi să devină un prag minimum pentru asigurarea protecției.

Variante noi de Covid-19, vaccinuri noi?

Nici în cazul variantelor noi de Covid-19 nu e foarte clar dacă vom avea nevoie de o a treia doză.

Cercetarea cu privire la acest rapel suplimentar a accelerat în ultimele luni, odată cu apariția noilor tulpini ale virusului. Un studiu recent publicat de cercetătorii din Qatar arată că vaccinul oferă:

  • protecție de 95% împotriva tulpinii originale
  • protecție de 89,5% împotriva tulpinii Alpha (identificată inițial în Anglia)
  • protecție de 75% împotriva tulpinii Beta (descoperită în Africa de Sud)
  • protecție de 100% împotriva deceselor sau a formelor grave ale bolii, indiferent de tulpină.

Sigur, noi variante ale virusului pot apărea în viitor și întotdeauna există posibilitatea apariției unei tulpini care să se împrăștie repede și care să fie rezistentă la vaccinuri.

Vaccinurile deja existente ar putea oferi suficientă protecție și împotriva noilor variante de Covid-19. Pe de altă parte, un vaccin special contra unei anumite tulpini poate fi mai eficient.

Pfizer desfășoară deja un test clinic pentru a afla asta, după ce a realizat un vaccin experimental, creat pentru a proteja împotriva tulpinii Beta, după cum notează și nytimes.com.

Alternanță între producătorii de vaccinuri

Există o șansă foarte mare să nu fie nevoie ca cea de-a treia doză de vaccin să fie de la același producător precum cele anterioare. Mai mult, e o posibilitate reală ca unele vaccinuri aflate încă în teste, ca Sanofi sau Novavax, să fie mult mai eficiente ca doze de rapel suplimentar.

Mult mai multe răspunsuri despre cum reacționează sistemul imunitar pe termen ceva mai lung vom afla în următoarele luni, când cercetătorii vor avea mai multe informații la dispoziție cu privire la vaccinurile administrate publicului.

ADVERTISEMENT