News

Vaccinurile ARNm contra Covid-19 sunt sigure în timpul sarcinii, spune Agenția Europeană a Medicamentelor

Vaccinurile împotriva Covid-19 realizate folosind tehnologia ARNm nu provoacă complicații ale sarcinii viitoarelor mame și bebelușilor acestora, a anunțat marți EMA, în urma revizuirii detaliate a mai multor studii.
18.01.2022 | 18:56
Vaccinurile ARNm contra Covid19 sunt sigure in timpul sarcinii spune Agentia Europeana a Medicamentelor
ADVERTISEMENT

Analiza, bazată pe studii care au implicat aproximativ 65.000 de sarcini în diferite stadii, nu a găsit niciun semn de risc mai mare de complicații, avorturi spontane, nașteri premature sau efecte secundare severe asupra bebelușilor nenăscuți în urma injecțiilor cu ARNm, a spus Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Vaccinurile ARNm contra Covid-19 sunt sigure în timpul sarcinii, spune Agenția Europeană a Medicamentelor

Pfizer și partenerul german BioNTech, precum și Moderna, furnizează în prezent astfel de vaccinuri Uniunii Europene. Deși EMA a recunoscut unele limitări ale datelor, a spus că rezultatele au fost consecvente în toate studiile.

ADVERTISEMENT

„Beneficiile primirii vaccinurilor ARNm COVID-19 în timpul sarcinii depășesc orice riscuri posibile pentru viitoarele mame și bebelușii nenăscuți”, a subliniat agenția.

Analiza efectuată de o echipă internă a constatat, de asemenea, că vaccinurile contra Covid-19 sunt la fel de eficiente în reducerea riscului de spitalizare și deces la gravide ca și la persoanele care nu sunt însărcinate.

ADVERTISEMENT

Mai multe țări UE au susținut deja utilizarea vaccinurilor împotriva Covid-19 pentru persoanele însărcinate, iar sprijinul de către EMA a vaccinurilor cu ARNm este probabil să susțină campaniile de vaccinare în țările mai mici care se bazează pe expertiza științifică a autorităților de reglementare.

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al EMA va lua în considerare cele mai recente date de la producătorii de vaccinuri ARNm contra Covid-19 în timpul sarcinii, în vederea actualizării recomandărilor din informațiile despre produs pentru vaccinuri, acolo unde este cazul, a mai precizat autoritatea UE.

ADVERTISEMENT

În conformitate cu planul UE de monitorizare a siguranței vaccinurilor împotriva Covid-19, acestea sunt monitorizate îndeaproape, iar informațiile noi relevante care apar sunt colectate în mod continuu și revizuite cu promptitudine.

Deși un număr foarte mare de persoane au primit deja vaccinuri împotriva Covid-19, anumite efecte secundare pot apărea în continuare pe măsură ce tot mai mulți oameni sunt incluși în programele de vaccinare. Comitetul de siguranță al EMA, PRAC va continua să monitorizeze siguranța în timpul sarcinii.

ADVERTISEMENT

Companiile trebuie să furnizeze actualizări regulate și să efectueze studii pentru a monitoriza siguranța și eficacitatea vaccinurilor lor așa cum sunt utilizate de public. Autoritățile efectuează, de asemenea, studii suplimentare pentru a monitoriza siguranța și eficacitatea vaccinurilor, inclusiv utilizarea acestora în timpul sarcinii.

Aceste măsuri permit autorităților de reglementare să evalueze rapid datele care apar dintr-o serie de surse diferite și să ia măsuri de reglementare adecvate pentru a proteja sănătatea publică, dacă este necesar.

ADVERTISEMENT