News

Vaccinurile contra COVID, reglaje fine. SUA reia administrarea Johnson & Johnson, Moderna și Pfizer pregătesc al doilea rapel

19.04.2021 | 15:38
Vaccinurile contra COVID reglaje fine SUA reia administrarea Johnson  Johnson Moderna si Pfizer pregatesc al doilea rapel
Vaccinurile contra COVID, reglaje fine. SUA reia administrarea Johnson & Johnson, Moderna și Pfizer pregătesc al doilea rapel Sursa foto: Hepta. Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Esențiale în lupta cu pandemia de COVID-19, vaccinurile, dezvoltate într-un timp record, primesc reglaje fine pentru a putea fi folosite în continuare sau pentru a asigura protecția împotriva celor mai recente variante de coronavirus.

Astfel, America va relua probabil administrarea serului produs de Johnson & Johnson până la finalul săptămânii, dar cu anumite restricții pentru a contracara eventualele cazuri de tromboze, spune dr. Anthony Fauci, principalul consilier medical al președintelui Joe Biden.

ADVERTISEMENT

Producătorii de vaccinuri pe bază de ARN mesager, Moderna și Pfizer, anunță pregătirea unei a doua doze de rapel, care ar urma să fie administrată în termen de până la 12 luni de la cea de a doua doză, menită mai ales să ofere protecție sporită contra celor mai recente variante ale coronavirusului.

Reglaje fine pentru vaccinurile contra COVID. SUA ar urma să reia administrarea Johnson & Johnson cu restricții

America va relua probabil vaccinul Johnson & Johnson împotriva COVID până vineri, cu anumite restricții pentru a contracara eventualele cazuri de tromboze, spune dr. Anthony Fauci

ADVERTISEMENT

Principalul expert al guvernului în boli infecțioase a declarat că așteaptă o decizie vineri, după ședința consilierilor Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) dedicată suspendării administrării atunci când  serului monodoză produs de Johnson & Johnson.

„Aș fi foarte surprins dacă nu vom relua administrarea într-o anumită formă până vineri”, a spus el citat de Daily Mail. “Nu anticipez că vor dori să amâne luarea unei decizii.”

ADVERTISEMENT

Fauci, care este consilierul medical principal al președintelui Joe Biden, s-a declarat convins că autoritățile de reglementare federale ar putea reîncepe administrarea cu restricții în funcție de vârstă sau sex sau cu un avertisment general, astfel încât să fie administrat într-un mod „puțin diferit”.

Situația vaccinului Johnson & Johnson a fost incertă după ce CDC și Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) au anunțat săptămâna trecută că au nevoie de mai multe informații pentru a decide dacă cele câteva cazuri în care au apărut cheaguri de sânge neobișnuite sunt legate de administrarea vaccinului – și dacă da, cât de mare este riscul.

ADVERTISEMENT

Cazurile sunt extrem de rare – șase cazuri din aproape 7 milioane de americani vaccinați cu serul Johnson&Johnson. Cheagurile au fost găsite la șase femei cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani. O persoană a murit.

Șeful interimar al FDA a spus că se aștepta ca suspendarea să dureze doar câteva zile. Totuși, decizia de marțea trecută a declanșat acțiuni rapide în Europa și în alte zone ale lumii.

Anthony Fauci a mai spus că se îndoiește că SUA vor opri definitiv utilizarea vaccinului Johnson&Johnson.

„Nu cred că se va întâmpla asta”, a spus el. „Suspendarea a fost ca să aruncăm o privire, să ne asigurăm că suntem la curent cu toate informațiile pe care le putem avea în acest interval de timp și, de asemenea, să îi avertizăm pe medicii de care ar putea întâlni acest efect advers, în special la femei, ca să îl poată trata în mod corespunzător.”

Peste 6,8 milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson au fost administrate în SUA, marea majoritate fără efecte secundare sau cu efecte secundare ușoare.

În luna octombrie a anului trecut, compania a oprit studiul clinic al serului după ce o persoană a decedat. Ulterior, studiul a fost reluat, fără a se da prea multe detalii cu privire la respectivul incident, precizându-se că nu există nicio dovadă că vaccinul ar fi avut legătură cu boala.

Autoritățile au mai subliniat că nu au găsit niciun semn de tromboze în cazul celor mai utilizate vaccinuri contra COVID-19 în SUA, cele de la Moderna și Pfizer.

Moderna intenționează să aibă pregătit al doilea rapel până în toamnă

Producătorul de vaccinuri Moderna va avea gata de livrare dozele pentru cel de-al doilea rapel pentru serul său împotriva COVID până în toamnă, a anunțat Stéphane Bancel, CEO-ul companiei.

“Sper ca vara aceasta să obținem autorizarea vaccinului pentru o astfel de doză, astfel încât să putem ajuta oamenii. Trebuie să intensificăm nivelul de protecție înainte de toamnă, pentru a preveni un nou val”, a declarat Bancel.

Vaccinul Moderna are o eficacitate de peste 90% împotriva coronavirusului la șase luni de la a doua doză, arată studiile. Ceea ce rămâne neclar este cât durează imunitatea la virus.

Un al doilea rapel nu este încă necesar, dar experții în sănătate spun că ar putea oferi imunitate suplimentară împotriva variantelor coronavirusului care încep să se răspândească în SUA din Brazilia, Africa de Sud și Regatul Unit.

Există, de asemenea, șansa ca persoanele complet vaccinate să poată fi infectate cu virusul, deoarece niciunul dintre vaccinurile disponibile nu oferă imunitate 100% împotriva COVID-19.

Se consideră că astfel de infecții sunt foarte rare, dar pot apărea atunci când persoanele vaccinate sunt expuse la variante ale virusului sau la o încărcătură virală semnificativă.

CEO Pfizer: A treia doză de vaccin COVID-19 va fi probabil necesară

CEO-ul Pfizer a declarat că beneficiarii de vaccin împotriva COVID-19 vor avea „probabil” nevoie de o a treia doză între 6 până la 12 luni de la vaccinarea completă și că vaccinările contra noului coronavirus ar putea fi necesare în fiecare an.

Albert Bourla a declarat că pe baza datelor actuale un „scenariu probabil” va implica administrarea anuală a vaccinul împotriva COVID-19. Bourla a spus că „rămâne de văzut” cât de des vor fi administrate potențialele doze suplimentare.

„Un scenariu probabil este că va fi necesară administrarea unei a treia doze undeva între 6 și 12 luni și apoi va exista o revaccinare anuală”, a spus el, relatează The Hill.

La începutul acestei luni, Pfizer, împreună cu partenerul german BioNTech, au raportat că vaccinul lor și-a păstrat o eficiență de 91% la cel șase luni de la a doua doză.

Pfizer și BioNTech au declarat la începutul acestui an că testează o a treia doză de vaccin împotriva variantelor COVID-19 care s-au răspândit în întreaga lume.

ADVERTISEMENT