News

Vaccinurile contra noilor variante Covid-19, autorizate de FDA. Când vor ajunge şi în statele UE

Administrația pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a autorizat vaccinurile anti-Covid adaptate la subvariantele Omicron care circulă în prezent în comunitate.
31.08.2022 | 17:45
Vaccinurile contra noilor variante Covid19 autorizate de FDA Cand vor ajunge si in statele UE
FDA a autorizat vaccinurile contra noilor variante Covid. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă în care SUA se pregătește să înfrunte un nou val de infectări, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat vaccinurile de rapel Covid care vizează noile tulpini ale bolii.

FDA a autorizat vaccinurile contra noilor variante Covid

Noua doză de rapel Pfizer autorizată contra noilor variante de Covid-19 va putea fi administrată la persoanele cu vârsta de 12 ani și peste. Serul Moderna va fi eligibil pentru adulții cu vârsta de 18 ani și peste.

ADVERTISEMENT

Toate grupele de vârstă eligibile pot primi dozele booster la două luni după finalizarea schemei complete sau după cele mai recent rapel cu vechile vaccinuri.

Procesul de vaccinare propriu-zis cu noile seruri mai are de trecut o etapă în SUA. Astfel, în zilele următoare, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) trebuie să aprobe aceste seruri, înainte ca cetățenii să poată fi imunizați.

ADVERTISEMENT

Potrivit CBS News, Comitetul consultativ independent al CDC este programat să se întâlnească joi și vineri pentru a revizui datele și a emite recomandări pentru furnizorii de servicii medicale.

”Pe măsură ce ne îndreptăm spre toamnă și începem să petrecem mai mult timp în interior, încurajăm cu tărie pe oricine care este eligibil să ia în considerare primirea unei doze de rapel cu un vaccin bivalent (n.r. care vizează cel puțin două tulpini diferite)  Covid-19.

ADVERTISEMENT

Acesta oferă o protecție mai bună împotriva variantelor care circulă în prezent”, a spus dr. Robert Califf, reprezentant al FDA, într-un comunicat.

Vaccinurile aprobate de FDA vizează atât tulpina originală SARS-CoV-2 care a apărut în China în urmă cu mai bine de doi ani, cât și mutațiile Omicron BA.4 și BA.5, care sunt acum dominante în SUA.

ADVERTISEMENT

Când vor ajunge în statele UE vaccinurile contra noilor variante Covid-19

Aceste vaccinuri anti-Covid-19 adaptate la subvariantele Omicron vor ajunge în Uniunea Europeană în câteva zile de la autorizarea făcută de agenţia cu rol de reglementare a medicamentelor pe piaţa europeană (EMA).

Anunțul a fost făcut miercuri, 31 august, de Peter Liese, membru al Parlamentului European, citat de Reuters.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) va lua o decizie în această săptămână în legătură cu vaccinurile adaptate de Pfizer și Moderna contra Omicron.

ADVERTISEMENT