News

Vaccinurile Pfizer și Moderna pot preveni și infectarea, nu doar îmbolnăvirea – studiu american

20.02.2021 | 16:13
Vaccinurile Pfizer si Moderna pot preveni si infectarea nu doar imbolnavirea  studiu american
ADVERTISEMENT

Un studiu realizat în Statele Unite arată că vaccinurile împotriva Covid-19 realizate de către companiile Pfizer și Moderna ar fi eficiente nu doar împotriva apariției bolii, ci și împotriva intrării virusului în organism.

Astfel, cei vaccinați nu doar că nu se vor îmbolnăvi, dar nici nu vor putea transmite coronavirusul unor persoane carre nu sunt vaccinate, scrie CNN, preluat de Libertatea.

ADVERTISEMENT

Studiul a fost realizat la centrul medical academic Mayo pe un eșantion de 31.000 de persoane din patru state care au primit cel puțin o doză din cele două seruri de la Moderna şi Pfizer. Deocamdată, rezultatele nu au fost evaluate încă în comunitatea academică.

Eficiență de peste 80% a vaccinurilor în prevenirea infectării

Cercetătorii au descoperit că vaccinurile au fost eficiente cu peste 80% în prevenirea infecției, la 36 de zile după prima doză. Eficacitatea vaccinului a fost de 75%, la 15 zile după prima doză, și a ajuns la 89%, la 36 de zile după a doua doză, arată cercetarea.

ADVERTISEMENT

În Statele Unite au fost administrate până acum peste 59 de milioane de doze de vaccin, potrivit datelor Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Medicul Christopher Murray, directorul Institutului de Evaluare a Sănătății de la Universitatea din Washington, a declarat că este puțin probabil ca SUA să obțină imunizarea „de turmă” populaţiei înainte de iarnă. Sfârşitul pandemiei presupune ca 80% sau mai mult din populație să fie imunizată, fie prin infecție, fie prin vaccinare. Noile variante pot complica situaţia. Dacă oamenii pot fi reinfectați cu noile variante, pandemia poate izbucni din nou, a avertizat Murray.

Oficialii speră să aibă vaccinuri distribuite pe scară largă până la sfârșitul verii, însă președintele Biden a declarat că problemele cu iarna extremă, modificarea tulpinilor și întârzierile livrărilor sunt obstacole încă nesurmontate pentru respectarea calendarului.

ADVERTISEMENT

Politica de vaccinare, încă dezbătută în SUA

Din aceste considerente, unii experţi susţin să fie imunizate cât mai multe persoane cu prima doză înainte de a se trece la administrarea rapelului. Medicul Ashish Jha, decanul Școlii de Sănătate Publică a Universității Brown, a susținut că ar trebui luată în considerare întârzierea celei de-a doua doze. „Cred că întrebarea este dacă așteptăm patru săptămâni între prima și a doua doză. Ce se întâmplă dacă am merge șase săptămâni sau opt săptămâni sau 10 săptămâni – nu mult mai mult de atât”, a spus Ashish Jha.

În schimb, medicul Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, crede că un plan cu doză unică ar fi prea riscant deoarece, dacă un număr mare de oameni primesc o singură doză și au răspunsuri imune mai puțin decât optime, aceștia ar putea fi expuși la virus și ar putea începe incubarea mutațiilor virale. În teorie, ar putea apărea noi variante, a spus el.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, autoritățile iau în calcul redeschiderea școlilor. Potrivit CNN, 90% dintre copii trăiesc în așa-numitele zone roșii, ceea ce înseamnă că există un nivel ridicat de răspândire comunitară a virusului. Dar chiar și în aceste condiții, școlile se pot redeschide în siguranță, dacă iau măsuri de precauție, a declarat Rochelle Walensky într-un briefing de la Casa Albă. Este vorba de purtarea măştilor, distanţarea socială, curățarea și dezinfectarea frecventă, cât și testarea.

ADVERTISEMENT