News

Vaccinurile previn decesele cauzate de COVID-19 în proporție de aproape 100%, arată datele din SUA

Cele mai recente date confirmă faptul că vaccinurile contra COVID-19 sunt foarte eficiente în prevenirea formelor grave de boală și a deceselor.
03.08.2021 | 17:41
Vaccinurile previn decesele cauzate de COVID19 in proportie de aproape 100 arata datele din SUA
ADVERTISEMENT

Peste 99,99% dintre persoanele complet vaccinate împotriva COVID-19 nu au făcut o formă de boală care să ducă la spitalizare sau la deces la 14 zile după finalizarea schemei de vaccinare, potrivit celor mai recente date de la Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Eficiența vaccinurilor în prevenirea deceselor cauzate de COVID-19 este de aproape 100% în SUA

Datele evidențiază ceea ce au susținut experții americani în sănătate de luni de zile: vaccinurile contra COVID-19 sunt foarte eficiente în prevenirea bolilor grave și a deceselor cauzate de boală și sunt cele mai bune măsuri în ceea ce privește încetinirea pandemiei.

ADVERTISEMENT

CDC a raportat 6.587 cazuri de COVID-19 începând cu 26 iulie, inclusiv 6.239 spitalizări și 1.263 decese. La acea vreme, peste 163 de milioane de oameni din Statele Unite erau complet vaccinați împotriva noului coronavirus.

Împărțind acele cazuri de boală severă la populația totală complet vaccinată, mai puțin de 0,004% dintre persoanele complet vaccinate au avut un caz de boală care a dus la spitalizare și mai puțin de 0,001% dintre persoanele complet vaccinate au murit din cauza unui caz de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Majoritatea cazurilor infectare la 14 zile după cea de a doua doză – aproximativ 74% – au apărut în rândul adulților cu vârsta de 65 de ani sau peste.

Din luna mai, CDC s-a concentrat pe investigarea numai a cazurilor de COVID-19 spitalizate sau fatale în rândul persoanelor complet vaccinate. Agenția spune că datele se bazează pe „raportare pasivă și voluntară”.

ADVERTISEMENT

Agenția a distribuit săptămâna aceasta un studiu care a arătat că varianta Delta a produs cantități similare de virus la persoanele vaccinate și nevaccinate dacă acestea sunt infectate. Experții continuă să spună că vaccinarea face mai puțin probabilă contractarea virusului în primul rând.

Persoanele vaccinate și infectate cu varianta Delta, la fel de contagioase ca și cele nevaccinate

Dar pentru cei care o fac, descoperirile sugerează că ar putea avea o tendință similară de a o răspândi ca persoanele nevaccinate.

ADVERTISEMENT

Studiul a convins, de asemenea, liderii CDC să actualizeze marți ghidul agenției, recomandând ca persoanele complet vaccinate să poarte măști în interior, atunci când se află în zone cu transmitere COVID-19 „substanțială” și „ridicată” pentru a preveni răspândirea în continuare a variantei Delta. Îndrumările pentru persoanele nevaccinate rămân să continue purtarea măștii până când acestea sunt complet vaccinate.

Dincolo de cazurile severe, o analiză a datelor oficiale realizată de Fundația Kaiser Family a arătat că aceste cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 la 14 zile după finalizarea schemei de vaccinare sunt, de asemenea, extrem de rare.

Aproximativ jumătate dintre state raportează date privind acest tip de cazuri de COVID-19 și, în fiecare dintre aceste state, mai puțin de 1% dintre persoanele complet vaccinate au contractat infecția după două săptămâni de la cea de a doua doză de vaccin, variind de la 0,01% în Connecticut la 0,9% în Oklahoma.

Analiza KFF a constatat, de asemenea, că peste 90% din cazuri – și mai mult de 95% din spitalizări și decese – au fost printre persoanele nevaccinate. În majoritatea statelor, peste 98% din cazuri au fost printre cei nevaccinați.

ADVERTISEMENT