News

Vaccinurile Sinovac și Sinopharm îndeplinesc criteriile de eficacitate ale OMS. Când vor primi aprobarea

01.04.2021 | 14:34
Vaccinurile Sinovac si Sinopharm indeplinesc criteriile de eficacitate ale OMS Cand vor primi aprobarea
ADVERTISEMENT

Vaccinurile contra COVID-19 produse de companiile chineze Sinopharm și Sinovac prezintă niveluri de eficacitate compatibile cu cele cerute de Organizația Mondială a Sănătății, a anunțat președintele unui grup consultativ al OMS. Grupul speră să emită recomandări cu privire la ele până la finalul lunii aprilie.

Un alt producător de vaccinuri din China, CanSinoBIO, a revizuit în scădere datele preliminare ale studiilor clinice pentru serul pe care îl produce. Deși acesta trebuia să fie unidoză, compania a descoperit că eficacitatea vaccinului scade în timp și că va fi nevoie de o doză de rapel după circa 6 luni.

ADVERTISEMENT

Veștile din China au venit în timp ce Pfizer/BioNTech și Moderna au anunțat că vaccinurile lor reduc riscul de infecție cu 80% la două săptămâni după prima doză, iar serul Pfizer are o eficacitate de 100% la persoanele cu vârste între 12 și 15 ani.

Vaccinurile Sinopharm și Sinovac, compatibile cu reglementările OMS în ce privește eficacitatea

Producătorii chinezi de vaccinuri Sinopharm și Sinovac au prezentat date despre vaccinurile anti-COVID-19 care indică niveluri de eficacitate compatibile cu cele cerute de Organizația Mondială a Sănătății, a declarat miercuri președintele unui grup consultativ al OMS.

ADVERTISEMENT

Grupul SAGE (Strategic Advisory Group of Experts) speră să emită recomandări cu privire la aceste vaccinuri până la sfârșitul lunii aprilie, a declarat Alejandro Cravioto.

„Informațiile pe care companiile le-au distribuit la reuniunea de săptămâna trecută indică în mod clar că au niveluri de eficacitate care ar fi compatibile cu cerințele cerute de OMS pentru acest vaccin”, a spus Cravioto, citat de Reuters. „Adică aproximativ 50% (eficacitate) și, de preferință, aproape sau peste 70% și, desigur, au toate datele de siguranță pentru a arăta că acest vaccin nu ar cauza niciun rău atunci când este utilizat la om.”

ADVERTISEMENT

Vaccinurile ar necesita mai întâi listarea pentru utilizare de urgență de la OMS înainte ca experții SAGE să poată face recomandări cu privire la utilizarea lor, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris, a declarat la începutul acestei luni că vaccinurile Sinopharm și Sinovac ar putea primi listarea pentru utilizare de urgență „destul de curând”.

ADVERTISEMENT

Nu au fost făcute publice date detaliate privind eficacitatea vaccinului Sinopharm contra COVID-19, însă dezvoltatorul său, Beijing Biological Products Institute, o unitate a filialei Sinopharm China National Biotec Group (CNBG), a declarat că vaccinul a avut o eficacitate de 79,34% în prevenirea îmbolnăvirii, pe baza datelor intermediare. Serul a fost aprobat în mai multe țări, inclusiv China, Pakistan și Emiratele Arabe Unite.

Vaccinul Sinovac a dat rezultate diferite în ceea ce privește eficacitatea, între 50,65% și 83,5%, pe baza studiilor din Brazilia, Turcia și Indonezia.

Există o cerere însemnată pentru cele două vaccinuri fabricate în China din partea multor țări în curs de dezvoltare, care au acces limitat la serurile dezvoltate de producătorii de medicamente occidentali.

Eficacitatea vaccinului CanSinoBIO scade în timp. E necesar un rapel la 6 luni

Producătorul chinez CanSino Biologics Inc a declarat că rata de eficacitate pentru vaccinul său împotriva COVID-19 cu doză unică poate scădea în timp, deși rămâne la 50% sau mai mult la cinci până la șase luni după inoculare.

O a doua doză administrată participanților la studiul clinic la șase luni după prima injecție ar putea oferi o protecție substanțială, a declarat Zhu Tao, director științific al CanSinoBIO.

„O doză de rapel șase luni mai târziu a dus la o creștere de șapte până la zece ori a nivelurilor de anticorpi neutralizanți, așa că ne așteptăm ca în acest caz eficacitatea să ajungă la peste 90%”, a spus Zhu, deși a avertizat că sunt necesare mai multe date din studiile clinice pentru estimări mai precise, relatează Reuters.

Compania a raportat în februarie date intermediare care au arătat că vaccinul a avut o eficacitate de 68,83% în prevenirea bolii simptomatice la două săptămâni după vaccinare, dar nivelul a scăzut la 65,28% după patru săptămâni.

Vaccinul CanSinoBIO a fost aprobat în China, Pakistan, Ungaria și Mexic. Compania planifică un studiu clinic în China pentru o versiune inhalatorie a vaccinului.

Vaccinurile Pfizer și Moderna COVID-19 eficacitate de 80% după prima doză, arată un studiu al utilizării în viața reală

Vaccinurile contra COVID-19 dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna au redus riscul de infecție cu 80% începând cu două săptămâni după prima dintre cele două doze, potrivit datelor dintr-un studiu al utilizării în viața reală din SUA.

Riscul de infecție a scăzut cu 90% la două săptămâni după cea de-a doua doză, a constatat studiul la care au participat aproape 4.000 de lucrători din domeniul sănătății și serviciilor de urgență din SUA.

Rezultatele validează studiile anterioare care indicau că vaccinurile încep să funcționeze imediat după prima doză și confirmă faptul că previn și infecțiile asimptomatice.

Studiul realizat de Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a evaluat capacitatea vaccinurilor de a proteja împotriva infecțiilor, inclusiv a infecțiilor care nu au cauzat simptome. Studiile clinice anterioare efectuate de companii au evaluat doar eficacitatea vaccinului lor în prevenirea formelor simptomatice de COVID-19.

Studiul CDC vine la câteva săptămâni după ce datele dintr-un studiu similar desfășurat în Israel au arătat că vaccinul Pfizer/BioNTech are o eficiență de 94% în prevenirea infecțiilor asimptomatice.

Serul Pfizer/BioNTech, eficient la grupa de vârstă 12-15 ani

Compania producătoare a anunțat că vaccinul contra COVID-19 este sigur, eficient și produce un răspuns imunitar robust la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani, urmând să solicite în câteva săptămâni aprobarea pentru a utiliza serul la această grupă de vârstă în SUA și Europa.

Datele din studiul clinic pun Pfizer/BioNTech în fața altor dezvoltatori occidentali de vaccinuri în încercarea de a proteja copiii. Aceste rezultate vor permite probabil utilizarea serului în grupul de vârstă respectiv înainte de începerea anului școlar următor, a declarat directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla.

ADVERTISEMENT