News

Văduva lui Gheorghe Bălășoiu a câștigat definitiv procesul cu statul român. Casa de pensii, obligată să-i plătească peste 22.000 de euro

Statul român este obligat să-i vireze fostului magistrat Gheorghe Bălășoiu încă 22.000 de euro, chiar și după moarte. Banii vor intra în contul văduvei lui.
29.11.2022 | 09:33
Vaduva lui Gheorghe Balasoiu a castigat definitiv procesul cu statul roman Casa de pensii obligata sai plateasca peste 22000 de euro
Gheorghe Bălășoiu primea o pensie de 78.000 de lei pe lună de la statul român / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Inquam Photos -
ADVERTISEMENT

Văduva lui Gheorghe Bălășoiu, cel mai bogat pensionar din România, a câștigat procesul împotriva Casei Județene de Pensii Argeș, care trebuie să-i plătească 109.192 de lei, din cauza unui calcul aplicat eronat. Hotărârea Curții de Apel Pitești a fost luată pe 24 noiembrie și este definitivă.

În martie 2019, Casa de pensii i-a virat lui Bălășoiu peste 300.000 de lei în cont

Gheorghe Bălășoiu a dat în judecată Casa de pensii în noiemebrie 2019, însă nu a mai prins finalul procesului în viață. Maria, soția celui mai bogat pensionar, a preluat litigiul, în calitate de moștenitoare, și a câștigat atât în faza de fond cât și la apel. Gheorghe Bălășoiu primea lunar de la statul român 78.000 de lei, cea mai mare pensie din țară

ADVERTISEMENT

Potrivit documentului de motivare consultat de FANATIK, pensia lui Gheorghe Bălășoiu a fost recalculată retroactiv, începând cu anul 2015. Astfel, în martie 2019, el a încasat suma de 261.648 lei cu titlu de diferențe din pensie, plus venitul pe luna curentă, de 66.701 lei.

Casa de pensii s-a răzgândit și i-a cerut banii înapoi

Ulterior, lui Bălășoiu i s-a admis o cerere prin care solicita să-i fie aplicată o cotă de impozit de 10%, potrivit legislației în vigoare la data plății, nu de 16%, cât era pe legea veche. Ca urmare a acestei solicitări, Casa Județeană de Pensii Pitești i-a mai virat 109.193 de lei.

ADVERTISEMENT

Doar că, ulterior, instituția s-a răzgândit și a constituit în sarcina lui Bălășoiu un debit de 109.192 de lei, ”sumă încasată necuvenit, care se va recupera de la beneficiar”, conform legii 263/2010.

Nemulțumit de această măsură, Bălășoiu a dat în judecată statul român, reprezentat de Casa Județeană de Pensii Pitești, indicând un articol din Codul Fiscal ce prevede că în cazul pensiilor sau a diferențelor de venituri din pensii stabilite pentru perioade anterioare ”impozitul se reține la data efectuării plății”.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Bălășoiu a murit înainte de finalizarea litigiului

Instanța de fond a stabilit repararea ”în integralitate a prejudiciului suferit de contestator”, sumele reținute urmând să-i fie restituite ținând cont de indicele de inflație. Pentru că banii i-au fost reținuți abuziv, Casa de pensii va trebui să plătească și o dobândă penalizatoare.

În condițiile în care Curtea de Apel Pitești a confirmat decizia Tribunalului Argeș, suma cu care moștenitoarea lui Gheorghe Bălășoiu va fi despăgubită va fi mai mare de 22.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Bălășoiu, cel mai bogat pensionar din România timp de un deceniu și jumătate

Gheorghe Bălășoiu, fost șef al Penitenciarului Colibași, a lucrat ca procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Pitești, înainte să se pensioneze, în anul 2005. În ultimul an de activitate, el a renunțat la zilele de concediu și la delegații, sumele respective acumulându-se la salariu.

În anul 2017, pensia lui ajungea la 34.000 de lei, în 2019 a crescut la 67.000 iar în 2021, statul ajungea să-i vireze lunar 78.000 de lei.

Gheorghe Bălășoiu a avut doi copii: o fată și un băiat. În 2016, băiatul fostului procuror a fost găsit decedat în apartamentul său din Pitești. Ultimii ani, Bălășoiu i-a petrecut într-o vilă impunătoare pe care o deținea în județul Argeș.

Gheorghe Bălășoiu a murit la 74 de ani, iar averea lui impresionantă a fost împărțită între soția lui, Maria, și fiica lui.

ADVERTISEMENT
Tags: