ADVERTISEMENT
News

Văduva președintelui asasinat din Haiti s-a întors în țară. Martine Moise a coborât din avion cu o vestă antiglonț

Martine Moise, văduva președintelui haitian Jovenel Moise, s-a reîntors în țară după tratamentul primit în Statele Unite pentru rănile suferite în timpul atacului în care soțul ei a fost ucis.
Autor: Adrian Ilie | 18.07.2021 | 17:00
Văduva președintelui asasinat din Haiti s-a întors în țară. Martine Moise a coborât din avion cu o vestă antiglonț
Martine Moise, soția președintelui asasinat/ Foto: Facebook - Martine Moise

Martine Moise s-a reîntors în Haiti după externarea dintr-un spital din Miami, ea coborând din avion purtând o vestă antiglonț, transmite Mediafax.

ADVERTISEMENT

Soția lui Jovenel Moise fusese și ea rănită în atacul armat din 7 iulie în urma căruia președintele din Haiti a fost ucis de un comandă alcătuit în  majoritate de foști militari din Columbia.

Sosirea lui Martine Moise a fost neanunțată, aceasta survenind în contextul în care țara este încă agitată în urma asasinării președintelui.

ADVERTISEMENT

Funeraliile președintelui vor avea loc pe 23 iulie

Soția fostului  președinte a debarcat pe aeroportul capitalei Port-au-Prince, îmbrăcată cu o rochie neagră, o vestă neagră antiglonţ. În urma rănilor suferite, Martine Moise avea brațul drept imobilizat cu o curea legată de gât.

Avionul privat cu care a sosit soția președintelui a fost întâmpinat de către premierul interimar Claude Joseph.

ADVERTISEMENT

Funeraliile lui Jovenel Moise vor avea loc pe 23 iulie, în oraşul Cap-Haitien, fiind așteptat ca soția sa să asiste la ceremonie.

La nicio săptămână de la tragedie, Senatul de la Port-au-Prince l-a ales pe liderul său, Joseph Lambert, ca succesor interimar al președintelui asasinat.

ADVERTISEMENT

”Îmi exprim umila gratitudine pentru instituţiile politice care mă sprijină”, a scris Lambert pe Twitter.

Noul președinte interimar a spus că îşi doreşte să deschidă calea pentru o tranziţie democratică a puterii, în condițiile în care alegerile prezidenţiale şi legislative sunt programate pentru septembrie.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Senatul, camera superioară a Parlamentului din Haiti, nu a mai avut cvorum din ianuarie 2020.

Astfel, nu a fost clar dacă Lambert va putea să preia funcţia de preşedinte interimar. Din cauză că alegerile generale programate pentru octombrie 2019 au fost anulate, parţial în urma unor proteste violente împotriva lui Moise, numai mandatele a 10 din 30 de senatori nu au expirat.

ADVERTISEMENT

Fostul președinte, Jovenel Moise, a fost atacat şi împuşcat mortal la reşedinţa sa pe  7 iulie. Soţia sa Martine a fost grav rănită. Ea este internată în SUA.

Conform poliţiei din Haiti, 28 de mercernari străini au comis asasinatul: 28 de columbieni şi doi americani de origine haitiană. Până acum, 20 de suspecți au fost arestaţi şi trei au fost ucişi.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 843. 32 pagini + Insert special. Doar 10 lei!