News

Val de aer polar în România. Zonele unde va ninge la mijloc de aprilie

12.04.2021 | 09:54
Val de aer polar in Romania Zonele unde va ninge la mijloc de aprilie
ADVERTISEMENT

Un nou val de aer polar va ajunge în România la mijlocul acestei săptămâni. Vremea se va răci considerabil, astfel că în unele zone va ninge, în ciuda faptului că ne aflăm în mijlocul lunii aprilie.

După ce luni și marți vom avea parte de zile în care maximele vor trece frecvent de 20-21 de grade Celsius, de miercuri vremea intră într-un proces de răcire la nivel național.

ADVERTISEMENT

Astfel, valorile de pe parcursul zilei nu vor mai trece de 12-13 grade prin sud, iar prin nord și centru acestea se vor opri la 6 – 7 grade.

România, lovită de un val de aer polar. Zonele unde va ninge la mijloc de aprilie

Primăvara, venită în ultimele zile în țara noastră, va lua din nou o scurtă pauză, iar în scenă vor intra valorile sub norma perioadei, ploile și chiar ninsorile în unele zone ale țării, nu doar la munte.

ADVERTISEMENT

Potrivit meteorologilor, urmează o săptămână sub semnul unei noi coborâri de aer polar venit dinspre Atlanticul de Nord. Deși răcirea nu va fi la fel de importată precum cea de săptămâna trecută, aceasta se va resimți, mai ales în vest, centru și nord.

Scăderea valorilor termice înseamnă că vom avea parte de precipitații importante cantitativ, de la ploi cu furtuni prin sudul și sud-estul țării, la ninsori în zonele montane, dar și prin Maramureș și Transilvania, anunță Spotmedia.

ADVERTISEMENT

Luni, 12 aprilie traversăm o zi frumoasă și caldă. Maximele zilei vor fi atinse în Banat și Crișana (19 – 20 de grade), în timp ce în restul se vor opri la valori de 17 – 18 grade. Prin zonele montane temperaturile urcă până la 12 – 14 grade, cu 6 – 8 grade pe creste.

Precipitații încă sunt slabe și vor fi posibile prin Crișana, Maramureș și nord-estul extrem al Dobrogei, dar doar sub formă de ploaie.

ADVERTISEMENT

Răcire accentuată de miercuri

Dacă marți încă vom avea valori de 18 – 20, 21 de grade în cea mai mare parte a țării, de miercuri se răcește la nivelul întregii țării, astfel că maximele mai ajung doar la 12 – 13 grade prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, iar prin Transilvania și Maramureș ne oprim la 8 – 9 grade.

Răcirea se va resimți și mai puternic prin Banat și Crișana, acolo unde maximele zilei abia ajung la 6 – 7 grade, la fel ca în zonele montane. Pe creste avem maxime negative, –2, –3 grade.

Vor cădea precipitații în toată țara, iar prin Muntenia, sud-estul și nordul Olteniei, prin Transilvania, Maramureș și Crișana, dar și prin sudul Dobrogei, putem ajunge la 15 – 20, 25 l/mp. În restul țării cantitățile nu trec de 3 – 5, 7 l/mp.

Vorbim de ploi, prin zonele montane de lapoviță și ninsori, iar prin sudul Dobrogei nu sunt excluse fenomenele convective.

Vreme deosebit de rece joi

Intrăm în a doua jumătate a lunii aprilie cu o vreme rece. Maximele se opresc la 4 – 6 grade prin Transilvania, Maramureș, în zonele montane vorbim de 1 – 2 grade, cu –2, –3 grade pe creste, iar prin Banat și Crișana doar 5 – 7 grade. În Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia mercurul din termometre ajunge la 9 – 11 grade.

Din păcate, continuă precipitațiile în cea mai mare parte a țării, cu excepția Olteniei și sud-vestul extrem al Munteniei. Moldova, nordul Dobrogei și Transilvania pot avea parte și de 10 – 15 l/mp.

Vorbim în mare parte de ploi, lapoviță și ninsori la munte, ploi, lapoviță și ninsori prin Transilvania și Maramureș.

Abia în weekend vorbim de o ușoară încălzire, cu valori maxime care ajung la 17 – 18 grade în Banat, Crișana și Oltenia.

ADVERTISEMENT