News

Val de aer siberian peste România. ANM anunță temperaturi de sub -18 grade Celsius

08.02.2021 | 22:27
Val de aer siberian peste Romania ANM anunta temperaturi de sub 18 grade Celsius
ADVERTISEMENT

După mai multe zile cu temperaturi demne de lunile de primăvară, un val de aer siberian va ajunge peste România. ANM anunță temperaturi de sub -18 grade Celsius.

De maximele de 10-15 grade ne vom mai bucura doar pentru trei zile. Începând din a doua parte a zilei de joi, 11 februarie, peste țara noastră va ajunge ”Bestia din Est”, așa cum e numit de meteorologi valul de aer din Siberia.

ADVERTISEMENT

Treptat, în toate regiunile, temperaturile vor scădea radical și nu vor mai trece de 0 grade Celsius nici măcar pe parcursul zilelor. Cât despre nopți, acestea vor aduce gerul în aproape toată țara.

Un val de aer siberian vine peste România

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a anunțat, luni seară, revenirea în forță a iernii în țara noastră. Vom avea de a face cu perioade de ger, dar și cu ninsori în unele zone.

ADVERTISEMENT

Până joi seara, valorile se vor situa în continuare peste normele perioadei și va ploua. Apoi, seara și noaptea vom fi loviți de o față severă a iernii.

”În cursul zilei, valorile de temperatură vor fi apropiate de cele caracteristice perioadei în nord-vest, nord şi nord-est, dar mai ridicate decât cele normale în rest, cu maxime cuprinse între 3…5 grade în nordul Moldovei şi 17…18 grade în sudul Munteniei şi al Dobrogei.

ADVERTISEMENT

Noaptea, vremea va intra într-un proces de răcire accentuată şi va deveni geroasă, local în vest, centru şi nord, astfel încât temperaturile minime vor fi cuprinse între -12 şi 0 grade. Cerul va fi mai mult noros şi vor fi precipitații, predominant ploi în prima parte a zilei şi apoi mai ales ninsori, pe arii extinse în jumătatea de vest a ţării şi local în rest.

Pe arii restrânse, cantitățile de apă vor fi mai însemnate. Vor fi condiții de polei. Vântul va avea intensificări în toate regiunile, mai ales după-amiaza şi noaptea, cu viteze mari la munte, unde va viscoli ninsoarea”, a spus directorul ANM la Antena 3.

ADVERTISEMENT

ANM anunță temperaturi de sub -18 grade Celsius

Vremea va fi geroasă de vineri. Maximele vor avea valori de la -9 la 3 grade. Noaptea și dimineața vom avea, posibil, recorduri pentru această iarnă, cu valori care pot scădea sub -18 grade Celsius.

”Vremea va fi deosebit de rece în cea mai mare parte a țării, geroasă noaptea, local în sud-est şi pe arii extinse în rest. Temperaturile maxime se vor încadra între -9 şi 3 grade, iar cele minime între -18 şi -7 grade, posibil mai coborâte în depresiuni.

Cerul va fi temporar noros şi vor fi ninsori în general slabe, la munte, pe arii restrânse în nord-vest, nord şi centru şi doar izolat în celelalte regiuni. Vântul va continua să prezinte intensificări în toate regiunile, cu viteze mari la munte, unde va viscoli ninsoarea”, mai anunță Elena Mateescu.

ADVERTISEMENT