Prezența urșilor tot mai întâlnită printre comunitățile de oameni din România. ISU Harghita a fost nevoit să transmită nu mai puțin de trei mesaje RO-Alert în doar o oră și jumătate.
Totul s-a petrecut marți seară, când mesajele îi anunțau pe localnici de prezența unor urși în zone locuite. Aceste mesaje sunt atât de des întâlnite încât pentru localnicii din Harghita au devenit o obișnuință.
Urșii își fac prezența frecvent în localități creând panică printre oameni. Primul mesaj RO-Alert a fost primit în jurul orei 21:15, după ce un urs și-a făcut apariția în localitatea Cristuru Secuiesc.
Puțin mai târziu a fost alertată prezenţa unui urs și în municipiul Miercurea Ciuc. Cel de-al treilea urs a venit și el în localitatea Dăneşti marți seară.
Toți oamenii din cele trei localităţi au fost anunţate prin intermediul mesajelor RO-Alert. Aceștia au fost sfătuiți să nu se apropie de animal, ori să îl hrănească dacă se întâlnesc cu el.
Primul mesaj de avertizare a fost transmis în jurul orei 10 dimineața, după ce un urs a fost văzut în Delnița, iar al doilea mesaj a fost trimis după ora 20:00, când un alt urs a fost observat în Leliceni. Oamenii din Harghita pare că s-au obișnuit cu astfel de alerte, care au devenit aproape o rutină, deoarece urșii apar frecvent în localități.
Astfel, autoritățile s-au gândit să ucidă animalele care au devenit periculoase pentru oameni după ce o tânără a murit din cauza unui urs. Legea prevede eliminarea a 426 de urși bruni în perioada 2024 – 2025, însă unii politicieni consideră că numărul ar trebui să fie mult mai mare, având în vedere că aproximativ 8.000 de urși se plimbă prin pădurile și orașele României.
„Vânătorii, sub coordonarea personalului tehnic de specialitate, vor putea împușca 426 de urși, adică cota de prevenție pentru anul 2024. Alți 55 de urși, cota de intervenție, vor fi recoltați în acest an de personalul tehnic de specialitate.
Potrivit anexei la proiectul de lege, cele mai multe exemplare de urs ar urma să fie recoltate în județele Harghita și Covasna, 73 respectiv 54. În județul Mureș sunt 43 de exemplare, iar în județul Brașov ar urma să fie împușcați 45 de urși. Alte exemplare vor fi recoltate în Argeș (30), Bistrița Năsăud (21), sau Buzău (28)”, scrie în lege.
Până acum, doar personalul tehnic specializat al Gărzii Forestiere și al gestionarilor de faună cinegetică putea împușca urșii. Conform anexei proiectului de lege, cele mai multe exemplare vor fi eliminate din județele Harghita și Covasna, cu 73 și, respectiv, 54 de urși.