News

Val de căldură la Cercul Arctic: 30 de grade în Siberia. Valori mai mari decât în țările mediteraneene

Un val de căldură fără precedent a lovit Cercul Arctic, acolo unde s-au înregistrat valori de 30 de grade în zone extinse din Siberia.
20.05.2021 | 21:18
Val de căldură la Cercul Arctic: 30 de grade în Siberia. Valori mai mari decât în țările mediteraneene
Val de căldură la Cercul Arctic: 30 de grade în Siberia. Valori mai mari decât în țările mediteraneene. Sursa foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă în care mare parte din Europa se confruntă cu o vreme extrem de capricioasă, cu valori termice care amintesc de un debut de primăvară, regiunea arctică a Rusiei este lovită de temperaturi aproape caniculare.

Ultimele zile au fost extrem de calde în Siberia, de-a lungul țărmurilor Mării Albe și în estul Mării Barents. Miercuri, temperaturile au atins 30 de grade Celsius în toată zona de nord, până la Cercul Arctic.

În comparație, temperaturile de la mijlocul lunii mai pe malul Mării Barents au fost mai ridicate decât pe plajele Croației și sudul Franței, precum și în unele părți ale Italiei.

ADVERTISEMENT

Val de căldură la Cercul Arctic: 30 de grade în Siberia

Specialiștii spun că temperaturile din regiunea arctică sunt acum cu 20 – 24 grade Celsius mai mari decât în ​​mod normal în această perioadă a anului. Potrivit serviciului meteorologic de stat Roshydromet, anomalia căldurii provine din sud-vestul Siberiei și s-a răspândit în cea mai mare parte a Rusiei centrale, notează The Moscow Times.

Și în zonele din apropierea cercului polar polar, cum ar fi Naryan-Mar, Arhanghelsk și Salekhard, temperatura a oscilat în jurul valorii de 25 – 30 grade Celsius de câteva zile încoace.

ADVERTISEMENT

Temperaturile exagerat de mari vin în contextul în care Arctica s-a încălzit de trei ori mai repede decât planeta în ansamblu ei în ultimii ani.

Valorile termice din această perioadă au consecințe imediate pentru ecosistemul arctic. Căldura afectează obiceiurile alimentare și interacțiunile între animale. De asemenea, este afectată migrația unor specii din acele zone.

ADVERTISEMENT

Record termic de un secol doborât la Moscova: peste 29 de grade Celsius

Valorile ridicate nu au ocolit Capitala Rusiei, Moscova. Un record de temperatură vechi de 100 de ani a fost doborât marți.

Mercurul termometrelor a urcat până la 29,2 grade, depășind recordul anterior stabilit în 1897 cu 0,1 grade, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Anomalii meteorologice au fost înregistrate și mai la sud. Orașul Sankt Petersburg a înregistrat cel mai fierbinte 12 mai – 26,7 grade Celsius – în ultimii 58 de ani, la doar câteva zile după ce aici au căzut precipitații sub formă de ninsoare.

Temperaturile anormale din Rusia vin în contextul în care această țară va prelua pentru doi ani președinția Consiliului Arctic, în cadrul unei reuniuni care va avea loc la Reykjavik, Islanda. Puterea de la Moscova și-a propus ca în mandatul său să protejeze Arctica împotriva schimbărilor climatice.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 854. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri