News

Val de cutremure în insula Creta din Grecia. Magnitudinea înregistrată

12.10.2020 | 11:39
Val de cutremure in insula Creta din Grecia Magnitudinea inregistrata
Val de cutremure în insula Creta din Grecia. Magnitudinea înregistrată. Sursa foto: thesun.co.uk
ADVERTISEMENT

O serie de cutremure cu magnitudini de peste 5.2 au fost raportate în primele ore ale zilei de luni, 12 octombrie, în insula elenă Creta.

Din fericire, conform primelor date ale autorităților, nu s-au înregistrat nici victime umane și nici pagube materiale în cunoscuta zona turistică din Grecia.

ADVERTISEMENT

Specialiștii eleni de la Institutul de Geodinamică din Atena au anunțat că epicentrele tuturor seismelor au fost localizate în mare.

Mai multe cutremure, raportate luni în insula Creta din Grecia

Cel mai semnificativ cutremur de luni dimineață, cu magnitudinea de 5.2 pe Richter, s-a înregistrat la ora locală 07:11 (04:11 GMT), la 47 de kilometri nord-est de Sitia (localitate situată în estul insulei), la o adâncime de 10 kilometri.

ADVERTISEMENT

Anterior, primul seism, cu o magnitudine de 5,1 pe Richter, a avut loc în aceeaşi zonă la ora locală 03:30 (00:30 GMT). Acesta a fost urmat, timp de o oră, de mai multe replici cu magnitudini cuprinse între 3,1 şi 4,4 grade pe scara Richter, conform Barrons.

Din fericire, un cutremur catastrofal de mari proporții nu se așteaptă în zonă. Cel puțin asta spune preşedintele organismului de planificare seismică, Efhtyimios Lekkas.

ADVERTISEMENT

Insula Creta, lovită de cutremur și în iulie

Un cutremur cu aceeași magnitudine de 5,2 s-a produs pe 30 iulie în largul insulei Creta, potrivit unui prim raport emis de Observatorul Geodinamic din Atena.

Într-o primă fază, nu au fost raportate nici victime, nici pagube materiale după acest seism, care a avut loc la ora 04:40 GMT la o adâncime de 66 de kilometri şi la o distanţă de 33 de kilometri sud în raport cu Heraklion, capitala insulei Creta.

ADVERTISEMENT

Această zonă din Grecia este frecvent lovită de seisme, iar multe dintre acestea apar în larg. Ultimul cutremur mortal a avut loc în insula Kos din Marea Egee în iulie 2017. Cutremurul cu magnitudinea 6,7 ​​a ucis două persoane.

Cel mai tragic cutremur din ultimii ani a lovit regiunea Atena în 1999, și a ucis nu mai puțin de 143 de oameni, lăsând în urmă și importante pagube materiale în Capitala elenă.

ADVERTISEMENT