News

Val de cutremure în România. Cel mai recent seism a avut loc în această după-amiază

20.11.2019 | 16:20
Val de cutremure in Romania Cel mai recent seism a avut loc in aceasta dupaamiaza
ADVERTISEMENT

Valul de cutremure care a lovit țara noastră în ultima perioadă este departe de a se fi încheiat. De altfel, cel mai recent seism a avut loc în cursul după-amiezii de miercuri, 20 noiembrie, în zona Vrancea, anunță Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Potrivit specialiștilor, mișcarea plăcilor tectonice s-a produs la o magnitudine de 2,8 grade pe Scara Richter și o adâncime de 67 km.

Un nou cutremur în zona Vrancea. Orașele afectate

Totodată, seismologii au comunicat lista completă a orașelor afectate de cel mai recent cutremur produs pe teritoriului României. Astfel, acesta a fost resimțit în apropierea următoarelor oraşe: 49 km N de Brașov, 101 km SV de Bacău, 125 km N de Ploiești, 132 km E de Sibiu, 153 km NE de Pitești, 183 km N de București, 183 km SV de Iași, 186 km SE de Cluj-Napoca, 187 km V de Galați, 191km NV de Brăila.

ADVERTISEMENT

Acest seism vine la doar câteva ore după cel produs în noaptea de marți spre miercuri în zona Vrancea, la o magnitudine de 2,6 grade pe scara Richter și o adâncime ceva mai mare, de 116 km. Conform informațiilor transmise de INFP, a fost resimțit în apropierea următoarelor orașe: 63 km E de Brașov, 68 km NE de Ploiești, 121 km N de București, 124 km S de Bacău, 127 km V de Brăila, 130 km V de Galați, 140 km NE de Pitești, 177 km E de Sibiu, 186 km N de Ruse, 206 km SV de Iași.

Ar trebui să ne așteptăm la un nou cutremur ca în 1977?

Având în vedere frecvența îngrijorătoare cu care se produc cutremurele în ultima vreme pe teritoriul României, întrebarea care stă pe buzele tuturor este legată de șansele ca țara noastră să aibă parte de un nou dezastru precum cel din 1977. Chiar dacă nu pot oferi pentru moment un răspuns concret, specialiștii fac, totuși, precizări importante.

ADVERTISEMENT

Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem şti. Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare. A fost în 1977, a fost şi în 1940, 1802”, a transmis Directorul Observatorului Seismologic de la Vrâncioaia, Ioan Verdeș.

De asemenea Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al INFP, a precizat că este imposibil de prezis un cutremur mare în România, însă datele sunt analizate în permanență. „Între un cutremur de suprafaţă cum a fost în 4 martie şi unul adânc se adună 100 de ani între ele. Ar trebui sa fie prin 2040 un cutremur. Ar trebui, dar asta nu înseamnă că aşa va fi. Nu putem discuta nici de matematică, nici de fizică aici. Mecanismele interne ale Pământului nu le ştim”, a explicat profesorul Mărmureanu.

ADVERTISEMENT
Tags: