News

Val de cutremure în Turcia! Cel mai recent a avut o magnitudine de 5,2. Primele informații

26.06.2020 | 11:26
Val de cutremure in Turcia Cel mai recent a avut o magnitudine de 52 Primele informatii
ADVERTISEMENT

Un nou cutremur puternic a fost detectat în cursul zilei de vineri, 26 iunie, la ora locală 07:20, în vestul Turciei. Potrivit Centrului Seismologic Euro-Meditaranean (EMSC), magnitudinea a fost de 5,3 pe scara Richter.

Mișcarea plăcilor a avut loc la 71 de kilometri nord-est de Izmir (2.501.000 de locuitori), 38 de kilometri nord-est de Manisa (244.000 de de locuitori) și 12 kilometri nord-vest de Golmarmara (12.900 de locuitori).

ADVERTISEMENT

Din primele informații transmise de autorități, nu au fost raportate victime sau pagube materiale. Căutările vor continua, însă, pe tot parcursul zilei. De asemenea, specialiștii au detectat  cel puțin o replică a seismului din această dimineață.

Un nou cutremur de peste 5 grade pe scara Richter în Turcia

Cu toate acestea, dată fiind magnitudinea ridicată, panica s-a instalat inevitabil în rândul locuitorilor. Asta și pentru că Turcia a fost puternic „zguduită” în ultimele zile, majoritatea seismelor înregistrând o magnitudine de cel puțin 5 pe scara Richter.

ADVERTISEMENT

Nu mai departe de joi, 25 iunie, la granița cu Iran a avut loc un cutremur de 5,3, resimțit în mai multe zone ale țării. În plus, tragedia din luna februarie, când un cutremur de 5,7 grade a ucis opt persoane, printre care și trei copii, este prezentă chiar și acum în mințile oamenilor.

Turcia se numără printre statele puternic afectate de cutremure

Potrivit ministrului turc al Sănătății, Suleyman Soylu, s-au prăbușit atunci 1.066 de clădiri, iar epicentrul cutremurului a fost stabilit într-o zonă rurală din nord-vestul Iranului.

ADVERTISEMENT

În imaginile difuzate de televiziunea turcă se poate observa cum oamenii sapă cu lopeţile sau chiar cu mâinile goale în căutarea posibililor supravieţuitori prinşi sub dărâmături.

În clipul respectiv sunt redate și secvenţe cu mobilă sau diverse obiecte din casele locuitorilor, ajunse pe drumurile crăpate. De asemenea, mai multe persoane apar înfăşurate în pături, chiar în faţa caselor cu pereţii exteriori căzuţi. În alte imagini pot fi văzute bucăţi metalice ale acoperişurilor prăbuşite, precum şi grămezi întregi de fire electrice încâlcite.

ADVERTISEMENT

Iran şi Turcia sunt, de altfel, printre cele mai predispuse ţări din lume când vine vorba de cutremure. Un seism puternic produs în luna ianuarie în estul Turciei a ucis peste 40 de persoane, în timp ce un altul din Iran a distrus mai multe case, fără a exista, însă, victime.

ADVERTISEMENT