News

Val de scumpiri de la 1 august. Românii vor plăti mai mult pentru alcool, țigări sau locuințe

De la 1 august, românii se vor confrunta cu un nou val de scumpiri. Cetățenii vor plăti mai mult pentru alcool și țigări. Majorări de prețuri vor intra în vigoare și de la 1 ianuarie 2023. Care sunt acestea.
05.07.2022 | 11:16
Val de scumpiri de la 1 august Romanii vor plati mai mult pentru alcool tigari sau locuinte
Val de scumpiri de la 1 august. Românii vor plăti mai mult pentru alcool, țigări sau locuințe. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Noul pachet de măsuri fiscale convenit în coaliția PNL-PSD-UDMR prevede o serie de creșteri de accize care vor duce la majorări importante de prețuri de la 1 august.

Scumpiri în serie pentru români de la 1 august. Cresc prețurile la alcool, țigări și sucuri

În debutul acestei săptămâni, Guvernul României a pus în dezbatere publică principalele schimbări fiscale care vor avea loc începând cu 1 ianuarie 2023.

ADVERTISEMENT

De subliniat faptul că unele măsuri vor intra în efect încă de la 1 august 2022.

Din lista totală de măsuri se remarcă majorarea impozitului pe dividende de la 5% la 8%, scăderea plafonului pentru microîntreprinderi de la 1.000.000 de euro la 500.000 de euro, facilități fiscale în construcții, sectorul agricol şi în industria alimentară, și creșteri de TVA la băuturile cu zahăr.

De asemenea, începând de luna viitoare, se propune creşterea nivelului accizei totale pentru ţigarete, de la 563,97 lei/1.000 ţigarete la 594,97 lei/1.000 ţigarete, precum şi adoptarea unui nou calendar de creştere graduală a nivelului accizei totale pentru ţigarete, ţinând cont de necesitatea respectării legislaţiei unionale în domeniul produselor din tutun, securizarea veniturilor bugetare şi asigurarea predictibilităţii fiscale necesară sectorului, scrie Agerpres.

ADVERTISEMENT

Majorarea accizelor pentru țigări, dar și pentru băuturile alcoolice se va face începând cu 1 august 2022.

Cu cât vor crește prețurile la țigări

De la 1 august creşte acciza pentru ţigări cu 31 de lei şi, astfel, un pachet de ţigări ar putea fi cu 60 de bani mai scump, notează Antena 3.

ADVERTISEMENT

De asemenea, coaliția propune majorarea nivelului accizelor pentru alcool și băuturi alcoolice, începând cu 1 august 2022, având în vedere că nivelul accizelor pentru aceste produse nu a mai fost actualizat de la rescrierea Codului fiscal.

”Ţinând cont de faptul că pentru produsele din tutun prelucrat supuse accizelor armonizate a fost stabilit anterior un calendar de creştere graduală a nivelului accizelor, precum şi similitudinea dintre această categorie de produse şi tutunul încălzit, se propune stabilirea unui tratament similar pentru produsele din tutun încălzit, prin introducerea unui calendar de creştere graduală a nivelului accizelor pentru aceste produse.

ADVERTISEMENT

Totodată, pentru egalitate de tratament în ceea ce priveşte taxarea produselor supuse accizelor nearmonizate, se propune majorarea nivelului accizelor şi pentru lichidul care conţine nicotină prin instituirea unui calendar de creştere graduală a accizei pentru acest produs”, se arată în documentul Guvernului.

Scumpiri importante de la 1 ianuarie 2023

Un val și mai mare de scumpiri va fi consemnat de anul viitor. De la 1 ianuarie va crește și impozitul pe case pentru că vom plăti impozitul în funcție de valoarea locuinței din grilă notarială și va fi actualizat în fiecare an. Cu alte cuvinte, dacă valoarea casei noastre va avea o valoare mai mare atunci vom plăti tot mai mult.

De exemplu, cine plătea pentru 2 camere, în sectorul 1 din Capitală, un impozit de 150 de lei, de la 1 ianuarie 2023 va plăti 240 de lei, o creștere de 60%.

De asemenea, pentru locuințele care depășesc 120 de mp și au o valoare de peste de 600.000 de lei, TVA-u va fi de 19%, în loc de 5% cât este acum. Asta înseamnă că un apartament de 140.000 de euro va fi mai scump cu 21.000 de euro.

Tot de anul viitor, băuturile cu zahăr, dar și berea fără alcool vor avea un TVA de 19%.

Ce înseamnă asta? Ei bine, o sticlă cu suc se va scumpi cu cu 10%. Dacă în momentul de faţă preţul unui astfel de suc este de 12 lei şi 50 de bani în restaurante, după ce cota de TVA va creşte de la 9% la 19%, sucul va ajunge să fie 13 lei şi 75 de bani.

Sursa citată mai notează că și pentru cazarea la hotel vom plăti mai scump. TVA-ul va crește de la 5% la 9%. Asta înseamnă că, de exemplu, pentru o noapte de cazare vom plăt 210 lei pe noapte, în loc de 200 de lei – 210 lei.

Și masa de la restaurant se va scumpi, dată fiind majorarea  TVA de la 5 la 9%. Toate aceste măsuri de mai sus vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de...
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane....
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane. Comoara uitată în sertarele românilor
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”