Deși salariul minim pe economie va crește, odată cu această măsură se anunță și un val de scumpiri de la 1 iulie 2024. Românii vor avea facturi mai mari inclusiv la gazele naturale. Cât vor plăti aceștia?
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) anunța, acum câteva zile, că prețul la gaze va fi majorat din luna iulie. Decizia a fost luată în urma ședinței Comitetului de Reglementare, din luna iunie.
Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei a aprobat o creștere medie cu 19% a prețurilor de distribuție a gazelor naturale. Astfel, pentru consumator casnic care locuiește într-un apartament cu trei camere, factura ar putea fi mai mare cu circa 2,5 lei.
Potrivit unui comunicat transmis de ANRE, majorarea tarifelor este influențată de trei factori: „-Creşterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflaţia prognozată a anului 2024 de 4,6%.
-Creşterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investiţional record, atât în racordări de noi consumatori, cât şi în extinderi de sisteme de distribuţie în zonele concesionate.
– Ca urmare a reducerii cantităţii de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%”, se arată în comunicatul de presă transmis de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.
Pe lângă scumpirea gazelor, acciza la carburanți va crește din nou, pentru a doua oară în 2024, de la 1 iulie. Prin urmare, prețul carburanților va fi majorat. Pentru un plin, șoferii vor plăti mai mult cu aproximativ 20 de lei.
Și nu sunt singurele scumpiri care se vor înregistra în această vară. Tot de la 1 iulie, veniturile nedeclarate vor fi impozitate de ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) cu 70%, și nu cu 16% așa cum era până acum.
De asemenea, românii ar putea să scoată mai mulți bani din buzunar pentru produsele alimentare, în contextul modificării tarifelor la pompă. Acest lucru se va întâmpla deoarece în cazul celor mai multe produse alimentare se utilizează transportul rutier.