News

Val de scumpiri pentru români. Ce taxe vom plăti de la 1 iulie. Nicolae Ciucă, primele declarații despre măsurile luate de guvern. ”Menținem cota unică și nu vom avea taxă de solidaritate”

În contextul în care de la 1 iulie românii vor resimți creșteri ale accizelor și ale TVA, prim-ministrul Nicolae Ciucă a precizat că PNL va susține menținerea cotei unice de impozitare și se va opune suprataxării.
27.06.2022 | 15:13
Val de scumpiri pentru romani Ce taxe vom plati de la 1 iulie Nicolae Ciuca primele declaratii despre masurile luate de guvern Mentinem cota unica si nu vom avea taxa de solidaritate
Nicolae Ciucă nu susține principalele modificări fiscale pentru care insistă PSD. Foto: facebook.com/pnl.ro
ADVERTISEMENT

Ambele obiective anunțate de Nicolae Ciucă sunt în antiteză cu declarațiile partenerilor de la PSD, care doresc impunerea unei taxe de solidaritate pentru multinaționale și eliminarea cotei unice de impozitare.

Nicolae Ciucă n-a ajuns la un acord total cu Marcel Ciolacu

Totuși, cel care este și președintele PNL a spus că este de acord cu eliminarea unei părți dintre excepțiile cu privire la fiscalitate, ”în conformitate cu PNRR”. Este știut faptul că această măsură a fost solicitată de mai multe ori de Marcel Ciolacu, președintele PSD.

ADVERTISEMENT

PNL va susține menținerea cotei unice de impozitare. De asemenea, nu vom susține suprataxarea pentru a putea să asigurăm protecția locurilor de muncă și să putem să gestionăm astfel încât să nu crească prețurile la bunuri și servicii.

Vom elimina o parte dintre excepții în ceea ce privește fiscalitatea, în conformitate cu reglementările din PNRR”, a declarat Nicolae Ciucă la finalul ședinței Biroului Politic al PNL.

ADVERTISEMENT

În conferința de presă, liderul liberalilor a fost întrebat dacă există varianta plafonării prețului la benzină și motorină la finalul celor 3 luni în care prețul la pompă va fi compensat cu 50 de bani.

Decizia a fost discutată în coaliție și agreată de toți. A fost agreată și soluția, ținând cont că trebuie să fim cât se poate de realiști. Fiecare dintre noi am fi vrut să asigurăm o compensare mai mare. În momentul ăsta, aceasta este realitatea. Atât am putut asigura de la bugetul statului. Nu ne dorim ca în România să ajungem la restricționarea cantității de carburant care poate fi cumpărată de la pompă.

ADVERTISEMENT

Și PSD a fost de acord cu 50 de bani pentru compensare

Toate elementele au fost analizate ținând cont de realitate. În acest moment, România își poate asigura aproape un sfert din producția proprie de petrol. Astea sunt elementele de realitate pe care le-am avut în vedere. Nu cred că trebuie să creăm cetățenilor așteptarea că cineva ar fi putut să dea mai mult și nu a dat.

Suma de 50 de bani s-a decis în coaliție. Dacă la nivelul marilor puteri, la Summitul G7, s-a discutat despre plafonarea prețurilor, atunci va trebui să vedem cum au ajuns la această soluție și să procedăm la fel. Măsurile de bună practică le vom avea în vedere și le vom aplica în consecință. Vom analiza dacă pot fi obligate (n.r. – companiile private) să aplice compensarea de 50 de bani.

ADVERTISEMENT

Măsura se va concretiza într-o ordonanță de urgență. Ca atare, ea va trebui să fie aplicată. Mediul privat este liber să își stabilească măsurile și modalitatea în care își desfășoară afacerile. Nu am discutat punctual ce se va întâmpla la benzinăriile private.”

Totodată, Ciucă a fost întrebat dacă PNL va spune ”nutaxei de solidaritate dorite de PSD: ”În acest moment, v-am prezentat care au fost deciziile la nivelul BPN al PNL. În situația economică în care ne găsim, ținând cont că există această oportunitate ca o serie de afaceri să se relocheze, nu cred că e momentul să venim cu taxe și impozite care să se îndrepte împotriva dorinței de a investi.”

Ciucă respinge taxa de solidaritate, propusă de PSD

În continuare, premierul a fost întrebat dacă exclude ca de anul viitor să fie introdusă o taxă de solidaritate. Răspunsul a venit prompt: ”În programul de guvernare nu există o astfel de asumare.”

Când a fost întrebat ce facilități fiscale vor fi eliminate, șeful Guvernului României a punctat: ”Ne gândim la eliminarea facilităților pentru băuturile carbogazoase pe bază de zahăr și la creșterea impozitelor pentru jocurile de noroc.”

Declarațiile premierului au venit la puțin timp după ce jurnaliștii de la Antena 3 au anunțat ultimele modificări fiscale pregătite de guvernanți. Creșterile taxelor și accizelor se vor aplica de la 1 iulie 2022, nu din 2023, cum se estimase inițial.

Astfel, TVA va crește de la 5% la 9% pentru serviciile de restaurant şi catering, dar și pentru serviciile de cazare în cadrul regimului hotelier; de asemenea, TVA crește și pentru produsele care conțin zahăr, de la 9 la 19%.

În ceea ce privește impozitarea dividendelor, trebuie spus că acest tip de impozit va crește de la 5% la 8% de la 1 ianuarie 2023. Potrivit sursei citate, scutirile pentru companiile de stat și fondurile de pensii private vor fi eliminate.

Mai mult, accizele la alcool se majorează cu 20%, iar accizele la țigarete se modifică cu o creștere lineară de 31 de lei pe an. Accizele la tutun vor fi majorate ținând cont că în 2022 nu a existat nicio majorare pentru ele.

Antena 3 mai anunță că se va menține cota redusă de TVA de 5% doar pentru o locuință. Atenție! Este vorba doar despre un plafon de până la 450.000 lei. Se exclude deducerea de 450.000 lei pe fiecare imobil vândut. În același context, se trece la impozitarea de 1% sau 3%.

Cine poate beneficia de amânarea ratelor

Altfel, amintim că Guvernul României va aproba măsura amânării ratelor în această săptămână. Această decizie îi ajută pe românii care au probleme cu plata creditelor și care astfel ar putea amâna rambursarea cu până la 9 luni.

Persoanele care își doresc să amâne plata ratelor trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere. În acel document trebuie să arate că toate cheltuielile medii lunare au crescut cu minimum 25% în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată, comparativ cu perioada similară a anului 2021.

La rândul lor, administratorii firmelor care vor amânarea ratelor trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere, conform Antena 3. Ei trebuie să demonstreze că media rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată, comparativ cu perioada similară a anului 2021, a scăzut cu 25%.

În cazul debitorilor care nu au o perioadă similară de raportare în 2021, fiind înființați cu mai puțin de un an în urmă, analiza se va realiza prin raportare la media rezultatelor de la înființare.

Conform notei de fundamentare, debitorii nu trebuie să se afle în insolvență/incapacitate de plată la data solicitării amânării la plată și să nu fi fost începută o procedură de executare silită de către un alt creditor.

 

ADVERTISEMENT