News

Când va lovi următorul val pandemic România. Estimarea lui Adrian Streinu-Cercel

Românii se comportă de parcă și-ar dori să se îmbolnăvească de COVID-19. Din acest motiv, la începutul anului viitor vom avea, cel mai probabil, un nou val pandemic, a afirmat Streinu-Cercel.
03.12.2021 | 15:58
Cand va lovi urmatorul val pandemic Romania Estimarea lui Adrian StreinuCercel
ADVERTISEMENT

Preşedintele Comisiei de sănătate a Senatului, Adrian Streinu-Cercel, consideră că modul în care se comportă foarte mulți români, care nu respectă măsurile de protecție și nu se vaccinează, favorizează apariția unui nou val de cazuri de COVID-19 în țara noastră.

„Anul 2022 ne va pune în situaţia să mai avem, foarte probabil, cel puţin la începutul anului, încă un val epidemic şi asta tot din cauza noastră, că nu înţelegem că trebuie să purtăm masca tot timpul, de dimineaţa şi până seara, că nu înţelegem că trebuie să ne vaccinăm…“, a afirmat Adrian Streinu-Cercel la dezbaterea „Programul de tratament HIV – prezent şi perspective“, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Cercel a spus că nu-și dă seama de ce mulți oameni nu înțeleg toate aceste lucruri. „Concetăţenii noştri se comportă ca şi când şi-ar dori să se infecteze, nu ca şi când şi-ar dori să se păzească de infecţie“, a adăugat medicul infecţionist.

Senatorul PSD a mai spus că este nevoie ca populaţiei să i se reamintească faptul că acest virus ucide sau provoacă sechele: „Trebuie să le aducem aminte că acest virus, SARS-CoV-2, uneori mai şi ucide, şi dacă nu îi ucide pe cei pe care i-a lovit îi lasă cu sechele pe o durată foarte lungă de timp.“

ADVERTISEMENT

Avertismentul pe care Streinu-Cercel îl lansa în vară

În august, Adrian Streinu-Cercel declara la Antena 3 că omenirea se va mai confrunta cu cel puţin alte două valuri pandemice, însă cu alte variante ale coronavirusului.

„Atâta timp cât lumea nu înţelege să se vaccineze în aşa fel încât să pună stop propagării acestui virus, virusul pe măsură ce trece de la o persoană la alta, el va căpăta noi valenţe şi va face noi mutaţii, iar alte noi mutaţii vor face apanajul altor valuri“, a spus el.

ADVERTISEMENT

„Deci totul depinde de noi“, a conchis profesorul.

Streinu-Cercel a făcut, totodată, un apel la vaccinare şi la purtarea măştii din momentul ieşirii din locuinţă până la revenirea acasă.

O soluție extremă: Testarea în fiecare scară de bloc

Senatorul PSD a propus în luna octombrie testarea la nivel de fiecare scară de bloc pentru limitarea transmiterii virusului SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Prezent la Biblioteca Națională din Capitală, unde se desfășura Maratonul vaccinării, Streinu-Cercel a spus că „trebuie să dăm oamenilor o şansă de a fi diagnosticaţi din prima, pentru că la un diagnostic precoce, şansa de supravieţuire creşte considerabil“.

„Oamenii din domeniul epidemiologiei trebuie să coboare în stradă pentru a preveni transmiterea virusului din om în om“, a declarat el.

„Vreţi să scăpăm mai uşor şi fără victime, asta va trebui să facem. Atunci ne vom limita la ceea ce avem şi să nu ne mirăm“, a mai spus Adrian Streinu-Cercel.

ADVERTISEMENT
Tags: