News

Valabilitatea permiselor de conducere se modifică. Pentru ce categorii va crește

Modificări legislative privind valabilitatea permiselor de conducere în România. Pentru unele categorii va crește, dar pentru altele nu
27.02.2024 | 17:47
Valabilitatea permiselor de conducere se modifica Pentru ce categorii va creste
Senatul a adoptat un proiect de lege pentru prelungirea valabilității permiselor de conducere. Care sunt categoriile vizate. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Valabilitatea permiselor de conducere va crește pentru anumite categorii, dar va scădea pentru altele, potrivit unui proiect de lege adoptat astăzi de Senat. Scopul acestei modificări legislative este de a reduce costurile și timpul necesar pentru reînnoirea permiselor.

Pentru cine va crește valabilitatea permiselor de conducere

Conform unui proiect de lege propus de Guvern și adoptat de Senat marți, 27 februarie, aproximativ trei milioane de persoane ar putea să beneficieze de o prelungire a valabilității permiselor de conducere din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl și BE de la 10 ani la 15 ani.

ADVERTISEMENT

În conformitate cu acest proiect de modificare și completare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, se prevede și o creștere a siguranței rutiere.

Astfel, se scurtează valabilitatea administrativă a permiselor de conducere pentru vehiculele din aceleași categorii, deținute de persoanele în vârstă de 70 de ani și peste această vârstă, de la zece ani la cinci ani.

ADVERTISEMENT

În plus, conform unui amendament acceptat la acest proiect de lege, valabilitatea administrativă a permiselor de conducere pentru toate categoriile, deținute de persoane cu vârsta de 80 de ani și peste această vârstă, este redusă la doi ani.

Noile modificări se vor aplica doar la permisele eliberate după intrarea în vigoare a legii

Chiar dacă proiectul de lege a fost adoptat de Senat, această modificare la OUG se aplică doar permiselor care urmează să fie eliberate după intrarea în vigoare a noii legi.

ADVERTISEMENT

Un alt aspect important al acestui proiect de lege este că permisele de conducere eliberate anterior intrării în vigoare a legii își mențin valabilitatea administrativă înscrise pe acestea.

Inițiatorul proiectului legislativ subliniază că scopul principal al acestei propuneri este de a aduce beneficii cetățenilor care dețin permise de conducere, prin reducerea costurilor și a timpului necesar pentru reînnoirea acestora, precum și de a diminua numărul șoferilor care nu sunt apt medical să conducă, contribuind implicit la îmbunătățirea siguranței rutiere.

ADVERTISEMENT

Este de menționat că Senatul este prima cameră legislativă sesizată în acest caz, iar proiectul de lege urmează să fie dezbătut și adoptat și de Camera Deputaților.

ADVERTISEMENT