La nivelul Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) s-a decis prelungirea valabilităţii vaccinului Pfizer, de la șase la nouă luni. În acest context, Comitetul de coordonare a vaccinării a transmis instrucţiuni în toată ţara, în care anunță acest lucru. Prelungirea valabilității vizează loturile depozitate în centrele naţionale la temperaturi cuprinse între -90 grade Celsius şi -60 grade Celsius.
”În urma analizării datelor noi de stabilitate, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a extins de la 6 luni la 9 luni perioada de valabilitate pentru vaccinul Comirnaty produs de compania Pfizer/BioNTech. Această decizie se aplică şi loturilor fabricate şi eliberate anterior datei de 10 septembrie, depozitate în centrele naţionale la temperaturi cuprinse între -90 grade Celsius şi -60 grade Celsius”, a precizat, joi, CNCAV.
Documentul, transmis Direcțiilor de Sănătate Publică, pentru implementarea acestei măsuri, stabilită la nivelul Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis o instrucţiune menită să reglementeze gestionarea cu eficienţă a managementului dozelor de vaccin administrate populaţiei.
”Documentul a fost transmis ieri direcţiilor de sănătate publică judeţene/a municipiului Bucureşti pentru punerea în aplicare a prevederilor punctuale prevăzute în acest sens. În urma acestei decizii, dozele de vaccin Comirnaty aflate pe lanţul de temperatura ultra joasă (intre -90 grade Celsius şi -60 grade Celsius) în depozitele naţionale au un termen de valabilitate extins, cu 3 luni, până cel mai devreme la finalul acestui an”, a mai transmis CNCAV.
Vaccinul Pfizer BioNTech este sigur la copiii cu vârste între 5 și 11 ani și generează un răspuns imun „robust”, au anunțat reprezentanții Pfizer, precizând că, în cazul copiilor, a fost injectată doar câte o treime de doză de ser, la trei săptămâni distanță. Vaccinul a fost bine tolerat și a produs răspuns imun.
În cazul copiilor, efectele secundare înregistrate sunt comparabile cu cele observate în studiul efectuat pe persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, respectiv oboseală, cefalee, dureri musculare, frisoane, febră și greață, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Datele, care au inclus peste 2.200 de copii, vor fi transmise autorităților de reglementare „cât mai curând posibil”, a precizat compania Pfizer.